Vleuten D 794
Vleuten D 793
Bij Kasteellaan 1, 3455 RR te Haarzuilens

Omschrijving onderdeel 12: TUINSIERADEN IN DE ROMEINSE TUIN.

A. Vier hoge natuurstenen monumentale VAZEN EN SOKKELS uit één stuk. Sokkels rechthoekig, vazen urnvormig met bloemmotief op de hals en afgesloten aan bovenzijde door een bloemstuk, circa 1900, uitgevoerd in Franse kalksteen, ontworpen door Cuypers. Vazen per paar geplaatst op het lange verhoogde terreingedeelte aan weerszijden van de Romeinse Tuin.

B. Vier monumentale kelkvormige TUINVAZEN uit circa 1900, versierd met ramskoppen en guirlandes, staande op hoge rechthoekige sokkels, Franse kalksteen, ontworpen door Cuypers. Vazen geplaatst tegen de hoeken van het verdiepte gedeelte van de Romeinse Tuin.

C. Twee Corinthische KAPITELEN in wit marmer, aan weerszijden van het centrum van de Romeinse Tuin, 19de eeuw.

D. Vier hardstenen TRAPPEN van vier treden uit de aanlegperiode van het park, gelegen in het midden van de twee lange en korte zijden van de Romeinse Tuin als overgang tussen het hogere en het lagere tuingedeelte.

E. BANK IN ROMEINSE TUIN

In de Romeinse tuin staat een hardstenen bank, vermoedelijk samengesteld uit een blad en poten van verschillende herkomst. De onderdelen dateren waarschijnlijk uit de 19de eeuw.

De TUINSIERADEN IN DE ROMEINSE TUIN zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege:

- de ornamentele waarde;

- de ensemblewaarde.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinsieraad tuinsieraden in de Romeinse tuin