Vleuten D 794
Vleuten D 793
Bij Kasteellaan 1, 3455 RR te Haarzuilens

Omschrijving onderdeel 19: TUINSIERADEN IN FRANSE TUIN.

A. 16 TUINVAZEN uit circa 1900 in Franse kalksteen en natuursteen aan weerszijden van het Grand Canal, kelk- of urnvormig, paarsgewijs tegenover elkaar geplaatst en per paar gelijk. Hieronder vallen ook de 4 hoge kelkvormige vazen rondom de kom aan de noordzijde alsmede de pompoenvormige met rocaille-motieven op kwartzuilvormig voetstuk en de kapiteelvormige vazen in Marotstijl eveneens op kwartzuilvormig voetstuk aan weerszijden van deze kom gelegen. De overige vazen staan op een rechthoekige sokkel.

B. Aan het noordeinde van het Grand Canal een marmeren SCULPTUUR bestaande uit een mannen- en een vrouwenfiguur met bloemmotieven (thans in ruïneuze staat) op brede cirkelvormige sokkel. Circa 1900.

C. 2 monumentale kelkvormige TUINVAZEN uit circa 1900, versierd met ramskoppen en guirlandes, staande op hoge rechthoekige sokkels, Franse kalksteen, ontworpen door Cuypers, geplaatst aan het begin van het Grand Canal.

D. 4 monumentale natuurstenen VAZEN uit circa 1900 staande bij de ronde kom; 2 urnvormig, 2 met guirlandes.

E. 2 monumentale natuurstenen VAZEN uit circa 1900 staande langs de rechte zijde van het Grand Canal tussen de ronde kom en de grote uitgeschulpte kom.

F. Aan de oostzijde van het Grand Canal, geplaatst in een zijlaan, BEELD van een Franse filosoof op hoge rechthoekige sokkel, circa 1900.

De TUINSIERADEN IN DE FRANSE TUIN zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege:

- de ornamentele waarde;