Vleuten D 270
Bij Kasteellaan 1, 3455 RR te Haarzuilens

Omschrijving onderdeel 28: RUSTIEKE BRUG IN BETON MET HEK OVER DE BOCHTDIJK.

Grote rustieke BRUG over de Bochtdijk uit circa 1906 als verbinding tussen het Noorder- en Zuiderpark, met betonnen, gecementeerde rechte leuningen met korte rechte staanders waartussen vulwerk van imitatie rustieke takken. Recht plankier, gestut door rechte en schuine imitatie balken. In betonnen staanders, balken, leuningen en vulwerk zijn imitatie houtnerven en schors getekend. Brug heeft grote ornamentele waarde voor de gehele parkaanleg en voor het gezicht vanaf de Bochtdijk. De brug werd in 1997 gerestaureerd.

Aan de noordzijde van deze brug een ornamenteel smeedijzeren hek, dat waarschijnlijk uit dezelfde tijd dateert. De ornamentele gietijzeren pijlers aan weerszijden worden bekroond door een bol. Het hek is wit en rood geschilderd.

Waardering

De RUSTIEKE BRUG IN BETON MET HEK OVER DE BOCHTDIJK is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege:

- de ornamentele waarde;

- de ensemblewaarde;