527939 - De Vollenhof
Oldebroek P 446
Zuiderzeestraatweg 417, 8091 PA te Wezep

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1. De Vollenhof (Zuiderzeestraatweg 417, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1) Hoofdgebouw (De Vollenhof). Binnen een omgrachting gelegen, ondiep, witgepleisterd huis op rechthoekige plattegrond. Het huis ligt evenwijdig aan de oprijlaan. Pand met voorgevel van zeven gevelopeningen breed, twee bouwlagen en een zolderverdieping hoog, onder met geglazuurde blauwe pannen gedekt schilddak. Het muurwerk van de voorgevel wordt geleed door lisenen met bewerkte en verdiepte velden. De toegang midden in de gevel wordt met een eenvoudig hoofdgestel omlijst. Aan weerskanten van de ingang en op de verdieping zesruitsschuiframen met persiennes. De achtergevel is onregelmatig van indeling. Ter hoogte van de woonkamer rechts een openslaande deur met roedenverdeling (fenêtre à terre), in het midden van de gevel een deur die op de achtergang uitkomt en in het linkerdeel van de gevel twee zesruitsvensters. Op de verdieping drie dito vensters. Drie dakkapellen. Onder het stucwerk zijn sporen zichtbaar van (gedichte) gevelopeningen. De rechterzijgevel heeft een deur naar de keuken en een venster op de verdieping. In de linkerzijgevel zit een kelderluik en een klein venster op de verdieping. De indeling van het huis is als volgt. Alleen het linkerdeel is onderkelderd. De overkluizing bestaat uit troggewelfjes op ijzeren liggers. De toegang tot de kelder zit aan de buitenzijde in de linkerzijgevel en is via een luik toegankelijk. De begane grond bevat drie vertrekken naast elkaar die op het voorplein uitzien: van links naar rechts de woonkamer, de hal en de keuken. Achter (een gedeelte van) de keuken en de hal loopt een gang die uitziet op de tuin. De woonkamer over de volle diepte van het huis met twee vensters naar het voorplein en een naar de tuin heeft een schouw met Empiredecoratie tegen de eindgevel. Stucplafond met geprofileerde lijsten en middenornament. De hal ziet uit op het voorplein met twee vensters. In de linkerhoek bevindt zich de trap naar boven. Tegen de scheidingswand met de keuken staat een neogotische schouw met gebogen wangen. Op de schouwboezem een wapenschild met hazewindhondenkop (Hora Siccama) naar links. De keuken wordt overdekt met een enkelvoudige balklaag, haaks ten opzichte van de voorgevel. Eenvoudige schouw tegen de wand met de hal. Op de verdieping bevinden zich de slaap- en badkamers. De kamers liggen aan de voorzijde van het gebouw en staan via deuren met elkaar in verbinding, Ook zijn zij via de achtergang toegankelijk. In de linkerkamer is (na 1908?) een 17de-eeuwse schouw ingebracht met een zandstenen kariatide (rechts) en dito atlante (links) op sokkels met leeuwenmascarons. De houten schouwbalk is versierd met figuratieve voorstellingen uit het Oude Testament uit het leven van Jozef. De zolder is afgetimmerd met kraalschroot tot een aantal kamertjes. Kap en kraalschroot dateren van na 1908.

Waardering Het hoofdgebouw van de historische buitenplaats De Vollenhof is van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom

- als voorbeeld van een 19de-eeuws buitenhuis