527939 - De Vollenhof
Oldebroek P 446
Bij Zuiderzeestraatweg 417, 8091 PA te Wezep

Omschrijving

Onderdeel 3, koetshuis (Zuiderzeestraatweg 417, op de kaart aangegeven met nr. 3) Gebouw op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag en een kapverdieping onder afgeplat schilddak met blauwe platte pannen (Tuiles du Nord). De gevels zijn bij een restauratie in de jaren zeventig van de 20ste eeuw van hun pleisterlaag ontdaan en op een aantal plaatsen, met gebruikmaking van oude elementen, opnieuw ingedeeld. De indeling van de voorgevel die op het voorplein uitziet is met een getoogde middendeur, geflankeerd door twee vensters. De beide dakkapellen zijn het product van de restauratie in 1972. De linkerzijgevel heeft voor de helft de oorspronkelijke indeling bewaard met een dubbel openslaande deur en een half kruiskozijn met keldervenster daaronder. De deur met bovenlicht en beide vensters links daarvan zijn producten van de restauratie in 1972. De achtergevel is opnieuw ingedeeld met vensters en een deur. De rechterzijgevel is, op een venstertje na, blind. De indeling van het koetshuis is bij de restauratie niet gewijzigd. Het voorste deel diende als stalling, berging en (waarschijnlijk) koetsierswoning. In het achterste gedeelte was de paardenstal. De getoogde deuren in de voorgevel openen op een met klinkers bestrate ruimte waar de rijtuigen gestald werden. Links daarvan was de tuigkamer met een toegangsdeur in de linkerzijgevel. Achter de berging of tuigkamer bevindt zich een kleine onderkelderde opkamer die toegankelijk is vanuit de stal. De kelder is overkluisd met een tongewelf evenwijdig aan de voorgevel. De voormalige paardenstal bezit nog een aantal natuurstenen drinkbakken. De zolder was als hooiopslag in gebruik. In de zoldervloer luiken om het hooi naar beneden te werpen.

Waardering Het koetshuis behorende tot de historische buitenplaats De Vollenhof is van belang

- wegens de ouderdom