527939 - De Vollenhof
Oldebroek P 462
Vollenhofsweg 3, 8091 PH te Wezep

Omschrijving

Onderdeel 6, Boerderij de Vollenhof (Vollenhofsweg 3, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 6) Boerderijcomplex bestaande uit boerderij en losse schuur met kookhuis. De houten schuren op het erf komen niet voor bescherming in aanmerking. Naar rechts uitgebouwde driebeukige hallehuisboerderij uit 1722. De gevels aan het woongedeelte zijn van rode baksteen opgetrokken, de zij- en achtergevels van het stalgedeelte zijn gepleisterd. De dakvlakken zijn met blauwe (tuile du Nord) pannen gedekt. De voorgevel heeft drie twintigruitsvensters en twee dertigruitsschuiframen (wisseldorpel halverwege) met luiken. Op de verdieping twee kleine vensters. De toegang tot het woongedeelte van de boerderij bevindt zich in de linkerzijgevel. Daarvoor staat een houten klompenhok. De rechterzijgevel heeft een (betrekkelijk recente) deur en een 35-ruits schuifraam met luiken. In het inwendige bevindt zich halverwege de linkerzijbeuk een kelder met tongewelf, haaks ten opzichte van de voorgevel, met daarboven een opkamer. De middenkamer en rechterzijkamer zijn van een enkelvoudige balklaag haaks ten opzichte van de voorgevel voorzien. De rechterzijkamer met schouw deed voorheen dienst als 'mooie' kamer. Een brandmuur scheidt het woongedeelte van de stal. Het bovenste stuk van de brandmuur is bij een verbouwing afgebroken. De zijgevels van de stal bevatten betonnen stalramen. In de achtergevel een hoge getoogde deeldeur geflankeerd door kleine venstertjes, dito lage mestdeuren voor de zijbeuken. Hooiluik op de verdieping. De stal wordt door grenenhouten ankerbalkgebinten in 3 1/2 vak verdeeld. Op het erf een bakstenen schuur op rechthoekige plattegrond uit 1917 (jaartal in baksteen naast de toegang) onder met blauwe pannen gedekt schilddak. In het inwendige vier ankerbalkgebinten met gehakte merken. Aan de achterzijde is een kookhuis uitgebouwd. Hierin twee kookplaatsen waarin ronde ijzeren potten passen die van onderen door het stoken van takkenbossen werden verwarmd. Hier werden de was en het veevoer gekookt.

Waardering Boerderijcomplex behorende tot de historische buitenplaats De Vollenhof is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom

- wegens de volkskundige waarde