Bij Albergerweg 19, 7625 RN te Zenderen

Omschrijving onderdeel 2: DOORIJSCHUUR.

Schuur gelegen ten oosten van de boerderij aan de rechterzijde van de oprijlaan daterend uit het einde van de negentiende eeuw gewijzigd omstreeks 1930. De schuur met rechthoekige plattegrond bestaat uit een bouwlaag afgesloten door een zadeldak grotendeels gedekt met golfplaten. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. Centraal in de westgevel bevindt zich een dubbele deuropening afgesloten door een liggende ellipsboog met wit gepleisterde aanzet- en sluitstenen. De sluitsteen is voorzien van een decoratie en inscriptie 1876. De opening is voorzien van een dubbele geklampte deur. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een zesruits gietijzeren stalraam met vorktracering afgesloten door een rollaag aan de bovenzijde en een lekdorpel aan de onderzijde. Links onder het linker stalraam bevindt zich een gevelsteen met de initialen WDTB en JTB. Uiterst links en rechts in de gevel bevindt zich een recht gesloten staldeuropening afgesloten door een strek. Links tegen de schuur (aan de noordzijde) bevindt zich een kleinere schuur daterend uit 1930. Tegelijkertijd is de schuur aan de oostzijde verlengd met behoud van de oorspronkelijke gevel. Het interieur van de schuur is grotendeels bewaard gebleven met onder meer zes gebinten voorzien van telmerken.

Waardering

DOORRIJSCHUUR is van algemeen cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een historisch gegroeide schuur in het oosten van Nederland;

- vanwege de historische stedenbouwkundige waarde van deze plek die teruggaat tot de 13e eeuw;

- vanwege de situering van de schuur op het erf met de deuren gericht op het bedrijfsgedeelte en de oprijlaan;

- vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur als functioneel onderdeel van een agrarisch bedrijf daterend uit de 19e eeuw.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M) doorrijschuur

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)