Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527965
Complexnummer
523610 - Heilig Landstichting
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82926/173
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Groesbeek H 2751
Bij Profetenlaan 2, 6564 BL te Heilig Landstichting

Omschrijving

Complexonderdeel 4

Inleiding

GROT VAN BETHLEHEM, een kopie naar het oorspronkelijke ontwerp van P. Gerrits, opgericht door Pater B. Kieuwe, nu in gebruik als schaapskooi. Het object is gelegen tussen Nazareth en de tollenaarswoning.

Omschrijving

Het bouwwerk bestaat uit een betonnen, op een onregelmatig grondplan opgetrokken, rotsformatie. De rotsformatie heeft aan de voorzijde openingen waarachter stallen gelegen zijn. Aan de voorzijde bevindt zich links de toegang tot een gang door de rots met halverwege deze gang een centrale ruimte en tenslotte een uitgang aan de rechterzijde van de rots. In de grot de oorspronkelijke gepolychromeerde sculptuur van Piet Gerrits. Deze bestaat uit een voorstelling van Maria met het kind en een liggende slapende Jozef.

Waardering

GROT VAN BETHLEHEM nu in gebruik als schaapskooi:

- Van cultuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van het complex Heilig-Land- Stichting dat een bijzondere en tevens zeldzame uitdrukking vormt van een religieuze ontwikkeling.

- Van architectuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van een verzameling gebouwen en objecten in oosterse stijl (qua ontwerp, materiaalgebruik en/of detaillering) die tesamen het complex Heilig-Land-Stichting vormen. Deze vrij gaaf bewaard gebleven onderdelen vormen curiosa binnen de landelijke architectuur- en kunstgeschiedenis. De sculptuur is een goed voorbeeld van het werk zoals Piet Gerrits dit maakte voor de Heilig Landstichting.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex Heilig-Land- Stichting dat cultuur- en architectuurhistorisch van nationaal belang is.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523610. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Grot

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing