523610 - Heilig Landstichting
Groesbeek H 2631
Groesbeek H 2192
Groesbeek H 2751
Mgr Suyslaan 8, 6564 BV te Heilig Landstichting

Complexonderdeel 26

Inleiding

De voormalige ADMINISTRATORWONING of WINKELHUIS JERUZALEM en het aangebouwde RESTAURANT zijn respectievelijk in 1916 en 1936 gebouwd in opdracht van de Heilig-Land-Stichting naar een ontwerp van architect J. Stuyt. De winkel-woning komt in 1916 gereed. Reeds in datzelfde jaar besluit het bestuur dat het gebouw tevens een mogelijkheid tot het gebruik van koffie of melk moet krijgen. Deze functie krijgt in de loop der jaren de overhand zodat in 1936 het gebouw wordt uitgebreid met een nieuwe restaurantvleugel. Het pand is momenteel in gebruik als woning en ontvangstruimte bij de begraafplaats. Het gebouw is gelegen in de as van de Mgr. Suyslaan.

Omschrijving

Gebouw van twee bouwlagen met platte daken op een samengesteld grondplan en bestaande uit twee ten opzichte van elkaar in hoogte verschillende bouwmassa's. Het overstek van de daken rust op bewerkte klossen. Het hoogste direct aan de voormalige ingang gelegen bouwdeel heeft rechts een muur met een poortdoorgang. De verspringende voorgevel bezit op de begane grond twee rondboogvensters. De verdieping is voorzien van drie rechtgesloten vensters alsmede een groot meerdelig venster in het inspringende geveldeel ter rechterzijde. De in de rechter zijgevel gelegen ingang van de woning bezit een rechtgesloten deur. Op de verdieping een rechtgesloten venster waarnaast een klein rechtgesloten venster. Het hierachter gelegen op een rechthoekig grondplan opgetrokken bouwdeel heeft aan de voorzijde een bouwlaag en aan de achterzijde, waar zich een helling bevindt, twee bouwlagen. De wit geschilderde bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband en deels in halfsteens verband. De voorgevel van het gebouw is voorzien van vijf grote door rondbogen afgesloten venster- en deuropeningen. De bogen zijn groen geschilderd. De openingen zijn voorzien van driedelige houten kozijnen met kalf. De zij- en bovenlichten zijn voorzien van enkelruits ramen. Het middelste bredere raam is steeds voorzien van een roedeverdeling. In de eerste en de derde travee bevindt in het middelste vlak steeds een deur voorzien van een paneel met roedeverdeling. De achtergevel bezit vijf grote door rondbogen afgesloten vensteropeningen. De gevel van het souterrain bezit vijf kleine vensteropeningen alsmede twee rechtgesloten deuropeningen. De rechter zijgevel van het gebouw bezit een rondboogvenster en een rechtgesloten deur. In het interieur van het gebouw is o.a. een eenvoudige zwart/wit terrazzovloer bewaard gebleven.

Waardering

Voormalige ADMINISTRATORWONING of WINKELHUIS JERUZALEM uit 1916 en aangebouwd voormalig RESTAURANT uit 1936.

- Van architectuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van een verzameling gebouwen en objecten en objecten in oosterse stijl (qua ontwerp, materiaalgebruik en/of detaillering) die te samen het complex Heilig-Land-Stichting vormen. Het object valt op door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, zoals een opmerkelijke vormgeving (o.a. de platte daken), bijzonder materiaalgebruik en een zorgvuldige detaillering. Het object is een goed en redelijk gaaf voorbeeld in in- en exterieur van het werk dat architect J. Stuyt maakte in opdracht van de Heilig-Land-Stichting.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex Heilig-Land-Stichting dat cultuur- en architectuurhistorisch van nationaal belang is. Het object is van bijzondere betekenis wegens de voormalige functie van woning-winkel en restaurant, gelegen in de as van de Mgr. Suyslaan, alsmede wegens de landschappelijke fraaie situering, welke verbonden is met de aanleg van het complex en de opbouw van de rondgang over het terrein.

- Van cultuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van het complex Heilig-Land-Stichting dat een bijzondere en tevens zeldzame uitdrukking vormt van een religieuze ontwikkeling.

Nee Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Restaurant
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning