523610 - Heilig Landstichting
Groesbeek H 1734
Groesbeek H 2550
Groesbeek H 2444
Bij Profetenlaan 2, 6564 BL te Heilig Landstichting

Complexonderdeel 29 Inleiding

AANLEG en het LANENSTELSEL van de Heilig Land-Stichting zoals tot stand gekomen vanaf 1913. Tot het complex behoren vier lanen die van belang zijn n.l. (van noord naar zuid): de Carmelweg, de Engelenlaan, de Mgr.Suyslaan en de Profetenlaan.

Omschrijving

De Carmelweg vormt de verbinding tussen Johanneslaan en het Carmelklooster; de Engelenlaan is gelegen in de as van de Cenakelkerk; de Mgr.Suyslaan vormt tegenwoordig de hooftoegangsweg tot de Cenakelkerk met pastorie, het klooster Casa Nova en de begraafplaats; de Profetenlaan is gelegen in de as van de onvoltooide H. Hartbasiliek en vormt tegenwoordig de hoofdtoegang tot het museumterrein en vormt tevens in omgekeerde richting een belangrijke zichtas die gevormd wordt door het zicht vanaf het atrium van de H. Hartbasiliek op het Neboklooster. Andere belangrijke zichtassen worden ondermeer gevormd door het zicht van Golgotha op de Hemelvaartskoepel en het zicht vanaf de Johanneslaan over de, tussen deze laan en de Cenakelweg gelegen akker, op Casa Nova en Cenakelkerk. Van bijzondere betekenis is de relatie tussen de inrichting en het geaccidenteerde terrein: de heuveltoppen en dalen zijn vernoemd naar bergen en valleien in het Heilig Land en worden gemarkeerd door gebouwen en objecten die onderling met elkaar zijn verbonden door een slingerend padenstelsel. De aanleg hiervan is nauw verbonden met de chronologische opbouw van de rondgang over het terrein. De beplanting van het terrein wordt voornamelijk gevormd door naaldbomen en in mindere mate door loofbomen. Bij de aanleg werd er gestreefd naar een harmonisch samengaan van gebouwen en natuur. Gebouwen en natuur dienden op den duur met elkaar te vergroeien.

Waardering

Vanaf 1913 tot stand gekomen AANLEG en LANENSTELSEL van de Heilig Land-Stichting. -Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex van de Heilig Landstichting dat cultuur- en architectuurhistorisch van nationaal belang is. De aanleg en het lanenstelsel zijn nauw verbonden met de chronologische opbouw van de rondgang over het terrein. Het complex is van bijzondere betekenis wegens de relatie tussen de inrichting en het geaccidenteerde terrein: de heuveltoppen en dalen zijn vernoemd naar bergen en valleien in het Heilig Land en worden gemarkeerd door gebouwen en objecten die onderling met elkaar zijn verbonden door een slingerend padenstelsel. Er is sprake van een visuele relatie tussen enkele op heuvels gesitueerde gebouwen zoals ondermeer tussen Golgotha en de Hemelvaartkoepel alsmede tussen de onvoltooide H. Hartbasiliek en het op Nijmeegs grondgebied gelegen Neboklooster. Het complex heeft een voor Nederland hoge zeldzaamheidswaarde wegens de eerdere genoemde kwaliteiten. -Van cultuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van het coplex Heilig Land-Stichting dat een bijzondere en tevens zeldzame uitdrukking vormt van een religieuze ontwikkelig, in casu de in de negentiende eeuw begonnen rooms-katholieke emancipatiebeweging en het daaruit voortkomende rijke roomse leven. De idee om bepaalde heilige plaatsen of monumenten in de vorm van een devotiepark dichter bij huis te halen en te visualiseren, past in het toenmalige room-katholieke tijdsbeeld waarin openbare groepsmanifestaties de gemeenschappelijke identiteit naar buiten toe benadrukken.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Padenstelsel
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Park