529322 - Oude Brouckhoeve
Zoeterwoude G 111
Bij Weipoortseweg 55, 2381 NE te Zoeterwoude

Onderdeel 6

Inleiding

Gesitueerd vooraan op het perceel ten zuiden van het hoofdgebouw, aan de brede sloot. Gerestaureerd in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Getuige de kadastrale minuut bevond zich in 1832 reeds een boenhok op deze plek. Gezien de afmetingen betreft dit niet het huidige boenhok. Deze dateert vermoedelijk van omstreeks 1900-1920.

Omschrijving

Het kleine BOENHOK is gebouwd op rechthoekige grondslag. Het gemetselde object is éénlaags en voorzien van een lessenaarsdak met een overstek aan de waterzijde. Het dakoverstek is voorzien van gesneden houten consoles. De ingang is getoogd en voorzien van openslaande deuren. In de zijgevels bevinden zich gietijzeren stalvensters. Intern zijn een betegelde vloer met afstapje naar het waterniveau en een hekje uit stijl- en regelwerk noemenswaardig.

Het BOENHOK is van algemeen belang:

- het object heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de overige onderdelen van het agrarische bedrijf;

- vanwege de situationele en visuele waarde vanwege de karakteristieke ligging vooraan op het erf;

- als kenmerkend en in aanleg gaaf bewaard voorbeeld van een boenhok.