Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528025
Complexnummer
528024 - Hardenbroek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82631/96
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Driebergen-Rijsenburg D 274
Langbroekerdijk 24, 3972 ND te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW.

Het nagenoeg vierkante gebouw bestaat uit een kelderverdieping, twee bouwlagen, een mezannino en hoge schilddaken rondom. De symmetrisch opgezette voorgevel met middenrisaliet bekroond door een tympaan heeft opmerkelijke zijrisalieten. Door hun hoge schilddaken wekken zij de suggestie van hoektorens. In het tympaan is het wapen van de Hardenbroeks aangebracht.

De voordeur wordt omlijst door harstenen pilasters, bekroond met een dito tympaan. Hierin staat het jaartal van de verbouwing 1762. De vensters zijn in Empire stijl vernieuwd. De achtergevel vertoont nog geheel het aanzien van de bouw van 1789. Ook hier een middenrisaliet bekroond met tympaan. Ditmaal zijn er werkelijke hoektorens gebouwd. De vensters bezitten nog de oorspronkelijke roedeverdeling. In de zuidoostgevel is nog een belangrijk deel van het muurwerk van het middeleeuwse zaalgebouw te zien. Verder aan deze zijde een kleine uitbouw over de gehele hoogte van het huis. De zuidwestgevel vertoont eveneens nog ouder muurwerk. In het midden bevindt zich een forse trapuitbouw. De vensters zijn deels vernieuwd.

In het interieur is ten gevolge van een periode van leegstand in de eerste helft van de 20ste eeuw veel verloren gegaan. In de grote zaal aan de zuidoostzijde bevindt zich nog 19de-eeuwse betimmering en behang. In de eetzaal aan de achterzijde van het huis is in 1989 een plafondschildering aangebracht van Cornelis Troost. Deze schildering is afkomstig van een gesloopt huis op de Herengracht te Amsterdam.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW is van algemeen belang vanwege:

- de cultuurhistorische waarde vanwege zijn ouderdom, in het bijzonder de middeleeuwse oorsprong;

- de architectuurhistorische waarde vanwege zijn 18de-eeuwse classicistische verbouwing met verwijzing (hoektorens) naar de middeleeuwse oorsprong;

- ensemble waarde vanwegee de functioneel-ruimtelijke samenhang van de onderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528024. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1762
1762
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing