Kerkstraat 261 H, 1017 GW te Amsterdam
Kerkstraat 261 1, 1017 GW te Amsterdam
Kerkstraat 261 2, 1017 GW te Amsterdam
Kerkstraat 261 3, 1017 GW te Amsterdam
Kerkstraat 261 I, 1017 GW te Amsterdam

Omschrijving

PAND aan de Kerkstraat, van oorsprong behorend bij het pand Keizersgracht 674. Van het aan de Kerkstraat gelegen pand is alleen de tuingevel van belang; het overige gedeelte van het pand is rond 1925 vernieuwd en voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Bakstenen gevel met natuurstenen onderdelen, voorzien van een kolossale Dorische pilasterstelling, kroonlijst met trigliefen en attiek uit 1671 naar ontwerp van Adriaen Dortsman, in het midden (ter plaatse van de middenrisaliet) rond 1730 voorzien van een verhoogde, spiegelboogvormige gevel met klok met ter weerszijden aanliggende allegorische vrouwenfiguren. Het dak met gesmoorde dakpannen heeft twee met tympanen afgedekte dakkapellen. De bakstenen gevel is ter plaatse van de (schijn)loggia voorzien van een invulling tussen de halfzuilen uit ongeveer 1925, met centraal een witmarmeren fontein.

Waardering

Gevel van algemeen belang vanwege de grote architectuurhistorische waarde door het zeventiende-eeuwse ontwerp alsmede door de latere wijzigingen, alsmede van ruimtelijk-functioneel belang vanwege de historische relatie met de tuin en het grachtenhuis.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Flatgebouw

Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Woonflat