Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528075
Complexnummer
528070 - KEMA-complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82873/20
Kadastrale aanduiding
Arnhem P 6668
Bij Utrechtseweg 310, 6812 AR te Arnhem

Omschrijving

Inleiding

De HERDENKINGSLICHTMAST is op gericht in 1938 en vermoedelijk ontworpen door H.J. Fels of G. Hamerpagt in een geometrische stijl die aansluit bij de overige gebouwen in de stijl van de Nieuwe Haagse School. De lichtmast is aangeboden door het gezamenlijke personeel ter gelegenheid van de ingebruikname van het nieuwe bedrijfsterrein van de n.v. tot Keuring van Electrotechnische Materialen (KEMA). De KEMA was een nationaal en internationaal opererend onafhankelijk test- en keuringsinstituut. De lichtmast bevindt zich op de rotonde of Rond Point achter de voormalige hoofdingang. Deze rotonde vormde tot de verplaatsing van de hoofdingang het centrale punt waar de vier hoofdwegen samen kwamen.

Omschrijving

HERDENKINGSLICHTMAST bestaande uit een ronde taps toelopende stalen mast met daaraan drie lampen. De mast staat op een bewerkte vierkante sokkel van roze graniet. Aan twee zijden van de sokkel is een opschrift bevestigd, te weten "Onderzoek brengt licht" en "14 oktober 1938". De sokkel staat in een bakstenen vierkante bloembak met granieten afdekplaten. Deze bloembak staat op zijn beurt in een grotere ronde bakstenen bloembak.

Waardering

HERDENKINGSLICHTMAST uit 1938 vermoedelijk van H. Fels of G. Hamerpagt is van landelijk belang vanwege zijn architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden en zijn gaafheid en zeldzaamheid.

De cultuurhistorische waarden zijn gelegen in:

- De herdenkingslichtmast als bijzondere uitdrukking van de technische en economische ontwikkelingen op het gebied van de elektriciteit in Nederland, waarbij de KEMA een cruciale rol had. De lichtmast herinnert aan de ingebruikname van het terrein.

De architectuurhistorische waarden zijn gelegen in:

- De lichtmast als goed typologisch voorbeeld van een gedenkteken in de geometrische stijl van de Nieuwe Haagse School - De lichtmast als bijzonder object binnen het oeuvre van H.J. Fels of G. Hamerpagt - De hoogwaardige esthetische kwaliteiten van de lichtmast. De geometrische vormgeving sluit aan bij die van de gebouwen

De stedenbouwkundige waarden zijn gelegen in:

- De historisch-functionele en ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het KEMAcomplex - De prominente ligging op een centraal punt in het bedrijfsterrein De gaafheid is gelegen in - De goede bouwkundige staat. De hoofdvorm en de detaillering zijn bewaard gebleven - De herkenbaarheid van de oorspronkelijke functie - De functionele en ruimtelijke relatie met de terreinaanleg en de overige complexonderdelen.

De zeldzaamheidswaarde is gelegen in de typologische en functionele zeldzaamheid van het object.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528070. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) herdenkingslichtmast

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1938
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
N.V.T. Niet van Toepassing

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing