507059 - Snouck van Loosenhuis
Enkhuizen F 3350
Bij Dijk 34, 1601 GJ te Enkhuizen
Bij Dijk 36, 1601 GJ te Enkhuizen

Inleiding

Het prieel werd in oktober 1892 geleverd, in aansluiting op de vernieuwing van de tuinaanleg. Het werd geleverd door de firma Moerkoert. Deze Utrechtse firma werkte veel samen met Copijn uit Groenekan, de vermoedelijke maker van het tuinontwerp voor het Snouck van Loosenhuis. Het bedrijf was gespecialiseerd in het - veelal seriematig - vervaardigen van kunstgrotten, -rotsen, sierwanden en schijnruïnes. Het prieel is vervaardigd in cementrustiek, een techniek van gewapende cementbouw. Het wekt de indruk uit boomstammen en takken te zijn samengesteld. Mogelijk is het prieel in prefab elementen aangevoerd en ter plaatse samengesteld en afgewerkt. Zeker is dat het geschilderd was toen het werd afgeleverd.

Omschrijving

Het PRIEEL betreft een vijfhoekig bouwsel uit een skelet van als boomstammen uitgevoerde stijlen. De twee achterwanden in de hoek zijn gesloten. De zijden aan de tuin zijn open gelaten. Aan twee tuinzijden zijn tussen de stijlen lage, boomtakvormige hekwerken aanwezig. De stijlen met schoren - uitgevoerd als gebogen takken - dragen een tentdak.

De stijlen, waarvan oorspronkelijk drie geïntegreerd waren in de gesloten wanden, bestaan uit ijzeren buizen met een witgrijze cementbedekking. Het cement is ruw bewerkt om een schorsachtige uitstraling te verkrijgen. De gesloten wanden bestaan uit gaas waarover de cementbedekking is aangebracht. Ze zijn verfraaid met druivenranken bovenaan. Thans is één van de twee gesloten wanden vervangen door een houten afscheiding. De dakrand is gewapend met cirkelvormige wapening die verbonden is met de stijlen. Het dak zelf bezit intern betonijzer en gaas. Plaatselijk zijn in de cementbedekking afdrukken van verdwenen consoles of bekroningen aanwezig. Sommige onderdelen, met name de knoppen op de stammetjes, lijken een lichtbruine, okergele kleur te bezitten.

Het prieel is van algemeen belang:

- uit architectuur- en bouwhistorisch oogpunt vanwege de toegepaste constructiewijze, detaillering, ornamentiek en esthetische kwaliteiten;

- uit tuinhistorisch oogpunt als onderdeel van een aan het eind van de negentiende eeuw aangelegde tuin, waarin tevens en waterput gesitueerd is die stilistisch verwantschap vertoont;

- vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het complex;

- vanwege het belang voor het oeuvre van de firma Moerkoert;