Dalfsen Y 19
Poppenallee 27, 7722 KW te Dalfsen

Omschrijving onderdeel 7: KOETSHUIS.

Nabij het hoofdgebouw staat een op rechthoekige plattegrond opgetrokken bakstenen koetshuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van een bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak. In dit gebouw waren ruimtes voor de koetsen, een paardenstal en een koetsierswoning ondergebracht. De naar het hoofdgebouw gekeerde gevel heeft twee licht getoogde dubbele inrijdeuren (thans met glas) met smal bovenlicht; de kopse gevel aan de westzijde heeft een excentrisch geplaatste toegangsdeur met zesruits bovenlicht; links daarvan een houten meerruits vensters en rechts twee licht getoogde ijzeren vensters met roedeverdeling; in de top twee vensters; de oostgevel heeft drie licht getoogde vensters met roedeverdeling en een topvenster. De achtergevel met drie houten meerruits vensters ter hoogte van de voormalige koetsierswoning, een klein venstertje en een ijzeren roedevenster ter hoogte van de voormalige paardenstal. In het interieur is de originele enkelvoudige balklaag bewaard gebleven en de hoge schoorsteen van de kachel in het woongedeelte.

Het KOETSHUIS behorend tot de historische buitenplaats Mataram is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;