Zeist F 886
Zeist F 916
Zeist F 821
Zeist F 885
Bij Tiendweg 6, 3709 JP te Zeist

Omschrijving onderdeel 3:

Het PARK van Wulperhorst strekt zich uit over een langgerekt kavel, dat oorspronkelijk tot aan de oevers van de Kromme Rijn liep. Het te beschermen gebied komt overeen met de in de complexomschrijving genoemde begrenzing. Het karakter van het park valt grofweg uiteen in twee delen. Rond het hoofdgebouw is een slingervijver aangelegd, waardoor als het ware een onregelmatig eiland is ontstaan. De slingervijver heeft aan de zuidwest zijde een vertakking die eindigt in een komvijver, die in het beboste deel ligt. De slingervijver sluit in het zuidoosten aan op een rechte sloot. Deze sloot is een waterweg die vanaf de Kromme Rijn toegang bood tot de buitenplaats uit de formele aanleg van de achttiende eeuw. De gracht liep langs het oude huis tot aan de Kromme Rijn en had een lengte van circa anderhalve kilometer.

De landschappelijke aanleg beperkt zich rond de slingervijver. Boom- en struikgroepen worden afgewisseld met open weidegronden die hier en daar geaccidenteerd zijn. Bij de bouw van het huidige landhuis in 1858 door S.A. van Lunteren werd ook het terrein rond het huis door hem enigzins aangepast.

De overige elementen in het park dateren van vóór de landschappelijke aanleg. In het bos aan de zuidwest kant van het park, met de eerder vermelde komvijver, bevinden zich een aantal rechte beukenlanen die, zij het ernstig verstoord, tot aan de spoorlijn lopen. Deze lanen dateren uit de tijd van de formele aanleg. In dit bos bevond zich ook -voordat het park verlandschappelijkt werd- een sterrebos maar daarvan zijn thans geen sporen meer te vinden. Ten noordwesten van het bovengenoemde bos ligt een van oorsprong bij het bezit behorende weide die eveneens onder de rijksbescherming valt. Ten zuidoosten van het bos ligt een boomgaard, waarvan de oorsprong eveneens teruggaat tot in de achttiende eeuw. Deze boomgaard wordt door de waterallee doorsneden en grenst in het zuidoosten aan een rechte sloot, die langs de onverharde Tiendweg loopt. Als afsluiting van het park fungeert de laan van Wulperhorst. In het noordoostelijk deel van het park is een element van waarde de slingervijver, die hier deels doorheen loopt.

Waardering

Een landschappelijk aangelegd park, behorend bij het landhuis Wulperhorst, is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch waarde als bijzondere uitdrukking van een vroege landschappelijke ontwikkelingsgeschiedenis waarin zowel formele als landschappelijke parkelementen terug te vinden zijn. Ook van belang als onderdeel in het oeuvre van S.A. van Lunteren. Alsmede van ensemble waarde vanwege de historisch ruimtelijke relatie met Slot Zeist en het nabij gelegen Blikkenburg en de Stichtse Lustwarande.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Padenstelsel