529184 - De Werckershoeve
Bij Werkersdijk 25, 3161 BL te Rhoon

Omschrijving WAGENSCHUUR.

Inleiding

In oorsprong 18e-eeuwse wagenschuur, onderdeel van een boerderijcomplex aan de zuidzijde van de Werkersdijk.

Omschrijving

WAGENSCHUUR op rechthoekig grondplan voorzien van een hoog schilddak met de nok evenwijdig aan de voorgevel. De dakschilden zijn met gesmoorde Oudhollandse pannen belegd. De naar het achtererf gerichte gevel is opgetrokken in IJsselsteen en heeft lange schietankers. In deze gevel een ijzeren rondboograam. De overige gevels bestaan uit houten staanders met in oorsprong zwartgeteerd horizontaal vlak beschot op een lage IJsselsteen voetmuur. De verschillen in formaat en ouderdom van de elementen van de schuur zoals het beschot, getuigen van gebruik en onderhoud door de eeuwen heen. In de naar de Werkersdijk gerichte gevel twee paar dubbel openslaande deuren. In de rechter zijgevel één stel openslaande deuren en in het midden van de linker zijgevel een boven- en onderdeur met 12-ruits bovenlicht.

De draagconstructie bestaat uit vijf houten gebinten die de schuur in vier vakken verdelen. Op de overgang van het eerste en het tweede gebintvak wordt de ruimte door een houten wand gedeeld. De sporenkap wordt gedragen door 3 kapgebinten met plaatgordingen op een eerste en tweede spantbalk. Tussen de sporen strodokken.

Waardering

De in oorsprong 18e-eeuwse WAGENSCHUUR is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden die tot uiting komen in de gaaf bewaarde en herkenbare hoofdvorm, het materiaalgebruik, de constructie en de bouwhistorische details. De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de historisch-functionele samenhang met de bijbehorende boerderij.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)