528151 - Stoomgemaal Oosterschelde
Poortvliet O 740
Schelphoekseweg 1, 4693 PK te Poortvliet

Omschrijving onderdeel 3: dienstwoning.

In 1910 gebouwde dienstwoning van het stoomgemaal Oosterschelde.

Omschrijving

Tegen de dijk aangebouwde woning bestaande uit souterrain, hoofdverdieping en zolder. Het pand is uitgevoerd in baksteen en aan drie zijden bepleisterd en voorzien van imitatievoegen. De landzijde is uitgevoerd als schoon werk. Zadeldak met gesmoorde pannen. Decoratieve kantpannen; dakuiteinden voorzien van keramisch kwabornament. (Op een historische foto zijn deze elementen niet zichtbaar; waarschijnlijk zijn ze van elders ingebracht.) Gietijzeren dakgoten. Een deel van de gevelopeningen heeft nog de oude omvang of zeer partiële historische invulling. Inwendig historische balkvloeren en enkele onderdelen zoals trap naar zolder.

De in 1910 gebouwde dienstwoning bij gemaal Oosterschelde is van algemeen belang vanwege:

- de hoofdvorm;