Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528186
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82848/43
Kadastrale aanduiding
Wijk aan Zee en Duin A 4050
Sint Odulfstraat 6, 1949 BE te Wijk aan Zee

Omschrijving

Omschrijving

R.K. Kerk St. Odulphus vanwege het tweeklaviers Assendelft-orgel uit 1754. Dit orgel is van oorsprong gemaakt voor de R.K. Schuilkerk in Kethel. Het is vervaardigd door de Leidse orgelbouwer Pieter Assendelft op traditionele zeventiende-eeuwse Hollandse bouwwijze. Het betreft een voorbeeld van een achttiende-eeuws orgel dat werd gemaakt voor kleine roomse katholieke schuilkerken. In de negentiende eeuw raakten deze schuilkerken buiten gebruik, wat de ondergang voor veel van deze kleine orgels betekende. Dit orgel werd in 1891 overgeplaatst naar de St. Odulphus in Wijk aan Zee. In dat jaar werd het orgel tevens uitgebreid door de orgelmaker Wed. L. Ypma. In 1984 werd het orgel gerestaureerd door Jos. Vermeulen.

Het betreft een vijfdelig balustrade orgel met ronde middentoren en spitse zijtorens. Het is voorzien van snijwerk in rococostijl. Het orgel bestaat uit twee klavieren en een aangehangen pedaal.

Waardering

Het orgel is van algemeen belang vanwege:

- de zeldzaamheid;

- de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bewaard gebleven schuilkerkorgel dat zich door zijn bouwwijze onderscheidt van contemporaine orgels;

- de bouwhistorische waarde vanwege de ouderdom, de toegepaste constructietechniek, de esthetische kwaliteiten van met name het bovenstel en de detaillering.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Vanwege onderdelen kerk Orgel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1754
1754
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Religieuze gebouwen Vanwege onderdelen kerk

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing