Zwolle M 631
Bij Heinoseweg 11, 8026 PA te Zwolle

Omschrijving onderdeel 3: PRIEEL (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 3).

Gelegen ten zuidoosten van het huis Boschwijk ligt het deels uit houten delen en deels uit baksteen opgebouwde, 19de-eeuwse PRIEEL. Het prieel, opgetrokken op vrijwel vierkante grondslag met afgeronde hoeken aan de achterzijde, wordt overkapt door een met riet gedekt puntdak dat met een piron wordt bekroond en aan de voorzijde is voorzien van een royaal overstek. Dit overstek, waaronder een terras, wordt door vier staanders gedragen. Het achterste gedeelte van het prieel bestaat uit een zitgedeelte dat afgesloten wordt met glasdeuren. In de achter- en zijgevels bevinden zich vensters. Het prieel werd omstreeks 1995 tijdens een storm zwaar beschadigd en daarna gerestaureerd.

Het PRIEEL behorende tot de historische buitenplaats Boschwijk, is van algemeen belang vanwege:

- de ouderdom;