Zwolle M 4
Heinoseweg 9, 8026 PA te Zwolle

Omschrijving onderdeel 7: KOETSHUIS (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 7).

Het voormalige KOETSHUIS behorende bij de buitenplaats Boschwijk is thans in gebruik als woonhuis. Al in 1781 wordt ter plaatse van het koetshuis en de bijbehorende schuur bebouwing aangegeven op de kaart van H. van Hooff. In 1839 werd, getuige de gevelsteen, het huidige koetshuis met koetsierswoning gebouwd. In de steen staat "De eerste steen gelegd door O R Feith 1839".

Het deels onderkelderde, één bouwlaag hoge pand met een door blauwe oudhollandse pannen gedekt omgaand schilddak met zakgoot -tegenwoordig voorzien van plat dak- had oorspronkelijk in de oostgevel twee inrijpoorten. De rechter inrijpoort is in het verleden dichtgezet en in de linker bevindt zich een moderne inbouw. In enkele dakschilden is een moderne dakkapel aangebracht. In de westgevel bevinden zich vier schuifvensters met zesruits bovenlichten en een entree met vierruits bovenlicht.

In het door enkele verbouwingen niet geheel oorspronkelijke INTERIEUR bevindt zich ondermeer de oorspronkelijke tuigenkast. De bestrating in het koetshuis geeft de oorspronkelijke functie van het gebouw aan.

Het VOORMALIG KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Boschwijk is van algemeen belang:

- vanwege de bouw- en bewoningsgeschiedenis;