530991 - Pand met tuinhuis
Amsterdam I 1622
Bij Keizersgracht 616, 1017 ER te Amsterdam

Inleiding

TUINHUIS, behorend bij het pand aan de Keizersgracht 616 dat reeds van rijkswege is beschermd onder monumentnummer 2675. Het tuinhuis staat tegen de achtergrens en over de volle breedte van het perceel.

Omschrijving

Het bakstenen tuinhuis heeft één bouwlaag met plat dak en dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Onder het tuinhuis bevindt zich een kruipruimte. Het tuinhuis heeft een vooruitspringend middengedeelte met dubbele, naar buiten openslaande deuren met roedeverdeling en houten pilasters ter weerszijden. Ter linker- en rechterzijde een houten venster met roedeverdeling. De linker- en rechtertravee bevatten beide een houten paneeldeur boven een hardstenen plint. De kozijnen van zowel de dubbele deur als de vensters en de bovenlichten hebben getoogde bovendorpels. Het interieur van het tuinhuis bestaat thans uit één ruimte en heeft een houten (twintigste-eeuwse)vloer. Voorheen zou het tuinhuis naast een centrale ruimte twee kleine vertrekken ter weerszijden hebben gekend die toegang boden naar de dienstwoningen in de Kerkstraat.

Waardering

Het tuinhuis is van architectuur- en cultuurhistorisch belang als gaaf bewaard voorbeeld van een negentiende-eeuwse tuinhuis. Daarnaast is het tuinhuis van ruimtelijk funcioneel belang vanwege de historische relatie met de tuin en het grachtenhuis, als neerslag van de keurblokken zoals die voor de grachtengordel waren opgesteld.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. Garage(K)