516982 - Fabriekscomplex Havep
Goirle, Bergstraat, Watermolenstraat

Onderdeel 3

Fabrieksschoorsteen uit 1891.

Omschrijving

De fabrieksschoorsteen bestaat uit drie gedeelten: basement, schacht en kroon. Het basement heeft een vierkant grondvlak dat aan de bovenkant verloopt in een achthoek. Aan vier kanten bevindt zich een blinde nis met rondboog. De schacht heeft een ringvormige doorsnede met aan de voet een geribde manchet. De overstekende kroon heeft een boogfries met eronder eveneens een geribde manchet. Het opgaande werk van de schoorsteen bestaat uit rode handgevormde baksteen met profielstenen afgewisseld door siermetselwerk in manchetten en kroon.

Waardering

De fabrieksschoorsteen is van algemeen belang als één van de drie samenstellende complexonderdelen, tezamen met machinehuis en kantoor. Met het eerste pand heeft het bovendien een sterke functionele relatie. Bovendien is de schoorsteen van cultuur- en architectuurhistorische betekenis vanwege zijn zeldzaamheid en zijn decoratieve uitvoering.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksschoorsteen