528315 - Scheepswerf Meerman
Arnemuiden G 3884
Arnemuiden, Zuidwal bij 63

De KLEINE of ZAAGLOODS gelegen ten zuidoosten van de grote loods, dateert in aanleg uit circa 1870.

Eenbeukige, geteerde houten loods op rechthoekig grondplan met een kleine, houten, aanbouw aan de westgevel. Zadeldak gedekt met rode oud-hollandse dakpannen aangevuld met verbeterde Hollandse pannen. Aan beide zijgevels houten goten op klossen.

In de westelijke zijgevel en de kopgevels bevinden zich diverse luiken en ramen met goeddeels oorspronkelijke roedenverdeling. In de westgevel een opgeklampte deur. Gesloten oostgevel. In de dakvlakken aan weerszijden twee dakramen.

De loods heeft een onverharde, lemen vloer. In de vloer werden werkputten gegraven zodat men de onderzijde van de scheepsromp kon bereiken. In de draagconstructie, bestaande uit opeenvolgende houten dekbalkgebinten waarop schaarspanten zijn aangebracht, zijn verschillende vrijwel onbewerkte boomstammen en forse boomtakken toegepast. Daarnaast wijst divers bouwmateriaal op hergebruik van historische scheeps- en gebouwdelen. Op het gebint liggen losse planken waardoor een bergzolder ontstaat. In het interieur zijn nog diverse werkbanken, een draai- en vlakbank en zaag- en boormachine aanwezig.

De KLEINE of ZAAGLOODS is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege:

- de industrieel-archeologische waarde;