524681 - Heilig Hartklooster
Tegelen A 9094
Zustersstraat 20, 5935 BX te Steyl

Omschrijving complexonderdeel 2

De hoofdvorm van KLOOSTERTUIN MET -PARK is rechthoekig; west- en oostzijde vormen de korte zijden van deze rechthoek. De belangrijke gebouwen staan aan de westzijde van de aanleg. De omheinde kloostertuin met -park behorende bij het Heilig Hartklooster van de Missiezusters te Steyl heeft in het westen en in het noorden een gesloten en parkachtig karakter met sier- en devotie-elementen terwijl in het zuiden en oosten het meer open van aanzien is en gericht op kweek en nut (bloemen, boomgaarden, fruitteelt). Aan de noordwestzijde overheerst beplanting met o.a. acacia, eik, esdoorn, linde en is een indeling met gazons en een rotstuin aangebracht. De tuin is hier geserreerd en bezet met hoog opgaand geboomte, de kloostermuur vormt de grens met de begraafplaats van de roze zusters. Op enige afstand van de voormalige timmermanwerkplaats wordt een Lourdesgrot met beelden van H. Maria en Bernadette de Soubirous aangetroffen. Het padenbeloop rond deze grot vertoont een sterk slingerend karakter en is afgezet met o.m. klimop. De paden zijn onverhard en afgezet met misbaksels of ratels. Langs de paden van dit kleinschalige onderdeel staan veertien kruiswegstaties opgesteld, de intimiteit van dit voor devotie ingerichte compartiment krijgt aldus een sterker accent. De oostelijke flank van de aanleg en het gebied ten zuiden van het klooster met kapel voorzien in het nuttige compartiment en vertonen een open, weids karakter met o.m. bedden voor bloemen en fruit, boomgaarden. In 1993-1994 is het deel pal ten oosten van het klooster bestraat. De openheid, waarin een orthogonaal padenbeloop valt waar te nemen, zet zich voort in oostelijke richting, al is middenin een ovaal wandel- of recreatiebosje van o.a. eik, esdoorn en rododendron aangeplant. De openheid loopt teniet tegen de ommuurde begraafplaats: een rechthoekig perceel aan de uiterste oostzijde van de aanleg dat door middel van een lang kaarsrecht pad rechtstreeks met het klooster verbonden is. Het terrein bij de begraafplaats vertoont een natuurlijke glooiing.

Waardering complexonderdeel 2

De kloostertuin met -park behorende bij het Heilig Hartklooster van de Missiezusters te Steyl vertegenwoordigt algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de zeldzaamheid;

- de gave staat van behoud;

- de betekenis voor de geschiedenis van het religieuze erfgoed;

- de functionele, historische en ruimtelijke betrokkenheid op het Heilig Hartklooster die o.a. tot uitdrukking komt in de aanwezigheid van een sier-, nut- en devotiecompartiment;

- de betekenis voor de geschiedenis van de tuinkunst, meer in het bijzonder voor die van de kloostertuinen.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Kloosterhof