524675 - Sint Michaëlklooster
Tegelen A 4807
Sint Michaelstraat 4 A, 5935 BL te Steyl
Sint Michaelstraat 4 B, 5935 BL te Steyl

Omschrijving complexonderdeel 4

Het oudste bouwdeel van het MISSIEMUSEUM dateert uit circa 1895; het telt drie bouwlagen onder een zadeldak met pannen, het ontwerp is van pater M. Scholl. De voorgevel van het Missiemuseum heeft een symmetrische indeling. Het middendeel telt drie vensterassen, loopt uit in een topgevel en wordt bekroond met een stenen kruis. De houten voordeur heeft aan weerszijden een rechthoekig venster met een rondboogvormig bovenlicht. In de tweede en derde bouwlaag zijn telkens drie vensters met rondboogvormig bovenlicht geplaatst. In de topgevel zijn twee smalle rechthoekige vensters met rondboogvormig bovenlicht aangebracht. De topgevel heeft boogfriezen. Links en rechts van dit centrale geveldeel bevindt zich een gevelvlak ter breedte van vier vensterassen. De vier vensters links en rechts in de eerste bouwlaag zijn rechthoekig van vorm en hebben een rondboogvormig bovenlicht. De vensters in de tweede en derde bouwlaag zijn voorzien van een segmentboogvormig bovenlicht. De bovenlichten hebben een boogvormige accentuering. Onder de dakrand is decoratief metselwerk aanwezig. De vensters in de eerste bouwlaag van de achtergevel zijn dichtgezet. De vensters in de tweede en derde bouwlaag van de achtergevel hebben een segmentboogvormig bovenlicht. De structuur van het interieur van het Missiemuseum is in tact. Aan de voorzijde is een gang met authentieke tegelvloer, kruisribgewelven rusten op één zijde op natuurstenen pijlers. Voorts bestaat het Missiemuseum uit L-vormige hoekbebouwing ter hoogte van twee bouwlagen, een gebroken schilddak met leien in maasdekking. Het Missiemuseum is opgetrokken in baksteen met accenten in hardsteen. Het merendeel der vensters heeft een zesdelige raamindeling. De korte gevel aan de linkerzijde heeft een dubbele houten deur met segmentboogvormig bovenlicht; de deur heeft een hardstenen omlijsting, aan de bovenzijde een eenvoudige kroonlijst met sluitsteen. Voorts rechts van deze deur drie grote segmentboogvormige vensters met hardstenen omlijsting. De tweede bouwlaag bevat vier dergelijke vensters met sluitsteen. Het dak heeft drie dakkapellen met fronton, het zadeldakje is met leien gedekt. De langsgevel telt in de tweede bouwlaag tien segmentboogvormige vensters, de zeven vensters aan de linkerzijde hebben een hardstenen omlijsting met sluitsteen; de drie overige vensters (rechts) hebben een hardstenen dorpel. De eerste bouwlaag aan de linkerzijde is ingedeeld met zeven vensters, voorzien van hardstenen omlijsting. Het rechterdeel van deze gevel bevat een houten dubbele deur met aan beide zijden een segmentboogvormig venster met hardstenen dorpel. Het dakvlak bevat negen dakkapellen met fronton en zadeldakje. Aansluitend aan dit volume, rechts in de oksel met het St. Gregorklooster, staat een bouwdeel ter hoogte van twee bouwlagen voorzien van een gebroken schilddak met leien. De gevel aan de straatzijde heeft in de eerste bouwlaag een hoog venster met segmentboogvormig bovenlicht, in de tweede bouwlaag een dito venster. De gevel aan de binnenplaats bevat in de eerste bouwlaag een achtruits venster en in de tweede bouwlaag een zesruits venster. De structuur van het interieur met hal, trappenhuis en gangen is gaaf en volledig bewaard gebleven. Ten slotte zijn de oorspronkelijke inrichting met vitrines en collecties in de authentieke opstelling bewaard gebleven, onder meer bestaand uit een gedramatiseerde opstelling van zoogdieren en systematisch opgeprikte vlinders, afkomstig uit de zogeheten Missielanden.

Waardering complexonderdeel 4

Het Missiemuseum te Steyl vertegenwoordigt algemeen belang omdat:

- het over een hoge zeldzaamheidswaarde beschikt in de geschiedenis van het Nederlandse museumwezen;

- het als exponent geldt van de visie van de stichter, Arnold Janssen;

- het gaaf behouden is gebleven;