Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528356
Complexnummer
524675 - Sint Michaëlklooster
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82784/110
Kadastrale aanduiding
Tegelen A 9465
Sint Michaelstraat 6, 5935 BL te Steyl
Sint Michaelstraat 6 A, 5935 BL te Steyl

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 6

De KLOOSTERDRUKKERIJ heeft, op hoofdlijnen, een L-vormige plattegrond en staat op de hoek van St. Michaëlstraat en Parkstraat te Steyl. De drukkerij staat centraal in het kloostercomplex, is opgetrokken in rode baksteen, heeft twee en drie bouwlagen met kap op de hoek van genoemde straten, op het achterliggende gedeelte één bouwlaag met in totaal elf sheddaken, de gevels zijn daar in grauwrode baksteen uitgevoerd. De vleugel langs de St. Michaëlstraat telt drie lagen met een met leidekking beklede kapverdieping en een kort, naar voren springend gedeelte ter hoogte van twee lagen met kap op de hoek van St. Michaëlstraat en Parkstraat. Een vergelijkbare vleugel staat parallel aan de Parkstraat, echter zonder kapverdieping. Op de hoek van beide straten is op de eerste verdieping een rondboognis met een beeld van St. Josef onder baldakijn geplaatst. Originele roedeverdeling in dito ramen op de derde en vierde bouwlaag in de vleugel aan de St. Michaëlstraat, sierpatroon van muizentand onder de ramen van de tweede bouwlaag en onder de dakrand, toepassing van ceramiek in de vensterbanken. De vleugel aan de Parkstraat is grosso modo verwant wat betreft materialisatie en indeling van de gevel; zadeldak met pannen gedekt. In de drukkerij bevinden zich o.m. de originele trappenhuizen. Korte tweelaagse, bakstenen vleugel ter lengte van acht traveeën, haaks op de vleugel langs de St. Michaëlstraat, onder met pannen gedekt zadeldak.

Waardering complexonderdeel 6

De kloosterdrukkerij van het St. Michaëlklooster op de hoek van St. Michaëlstraat en Parkstraat te Steyl vertegenwoordigt algemeen belang op basis van:

- de ouderdom;

- de functionele en historische betekenis voor het klooster;

- de zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524675. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing