524675 - Sint Michaëlklooster
Tegelen A 9099
Parkstraat 32, 5911 EM te Venlo

Omschrijving complexonderdeel 7

Aan de oostzijde van de kloosterdrukkerij staat een MACHINEHAL met daarin een stoommachine en een aansluitend KETELHUIS. De machinehal heeft een rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en heeft een zadeldak met pannen met daarin een lichtkap. In de kopgevel worden drie venstertraveeën gescheiden door lisenen, er zijn segmentboogvormige vensters met roedeverdeling. In de topgevel is een segmentboogvormig venster met aan weerszijden een kleiner venster aangebracht. De voorgevel is geleed met met lisenen en vijf segmentboogvormige vensters met roedeverdeling. In de machinehal staat een authentieke stoommachine uit 1909, vervaardigd door de Hannoversche Maschinenbau Aktien Gesellschaft te Hannover-Linden und Chemnitz. De vloer van de machinehal is vernieuwd, de lambrisering bestaat uit baksteen, de dakconstructie wordt geschraagd door stalen vakwerkspanten. In het verlengde van de machinehal staat het ketelhuis; in 1950 werd het met een bouwlaag verhoogd. De gevelindeling (parterre) is sterk verwant aan die van de voorgevel van de machinehal, er zijn vier vensters en een segmentboogvormige deur. In het ketelhuis staan twee grote verwarmingsketels uit circa 1952 opgesteld, afkomstig van de firma Steinmüller; bekleding met geel en bruin geglazuurde baksteen.

Waardering complexonderdeel 7

De machinehal met stoommachine en aansluitend ketelhuis vertegenwoordigt algemeen belang op basis van:

- de ouderdom;

- de industrieel-archeologische waarde, met name met betrekking tot de geschiedenis van het stoomwezen;

- de daadwerkelijke en symbolische betekenis voor de onafhankelijkheid van het klooster;

- de zeldzaamheid;