524675 - Sint Michaëlklooster
Tegelen A 9465
Bij Sint Michaelstraat 7, 5935 BL te Steyl

Omschrijving complexonderdeel 10

Het noordelijk deel van de kloostertuin bevat een plantsoen in de vorm van een skischans, de HEILIG HARTHEUVEL. Op het hoogste punt van de helling staat een stenen HEILIG HARTBEELD op een hoge met terrasjes ingedeelde, naar boven toe versmallende sokkel van kunstmatige rotsen, een samenstelsel van onder meer gecementeerde baksteen, ratels en sintels. Het Heilig Hartbeeld is wit geschilderd en staat op een bol met in de voorzijde een reliëf van een met drie grote spijkers doorstoken doornenkroon. Christus staat in orante-houding. Aan de zij- en achterkant is het hoogste punt van de Heilig Hartheuvel door een concentrisch pad ontsloten. De paden nabij de Heilig Hartheuvel zijn onverhard, soms met gras begroeid, de randen herhaaldelijk bezet met kniehoge gecementeerde (keer)muurtjes in baksteen, soms in wild verband gestapeld, danweer in keperpatroon. In dit deel van de kloostertuin slingert het padenpatroon. De helling is beplant met motieven als een Latijns Kruis, geschoren hagen en perken met geheel boven een driehoekig perk met in het midden vormsnoei in de vorm van een bol, symbool voor het Alziend Oog. Aan de voet van de helling een door buxushagen omgeven gazon. Langs de hellingflanken staan negen coniferen die in terrassen, in de glooiing van de helling zijn geplant. Aan de bovenhelft van de helling hebben deze coniferen een flankerende aanplant van cypres. De Heilig Hartheuvel bezit een op Duitse voorbeelden geïnspireerde vormgeving. Aan de westzijde van de Heilig Hartheuvel bevindt zich een steile bakstenen trap.

Waardering complexonderdeel 10

De Heilig Hartheuvel met beeld van het Heilig Hart en bijbehorende beplanting in de vorm van borders en perken bezit algemeen belang wegens:

- de gave staat;

- de hoge mate van zeldzaamheid;

- de verbondenheid met aard en aanleg van de kloostertuin;

- religieus-historische belevingswaarden en zeggingskracht;

- de stilistische betrokkenheid op Duitsland, het vaderland van de voor de Kulturkampf gevluchte Missionarissen.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl