524675 - Sint Michaëlklooster
Tegelen A 9361
Bij Parkstraat 24, 5935 BM te Steyl

Omschrijving complexonderdeel 13

De BEGRAAFPLAATS van het Missiehuis is tussen 1887 en 1895 aangelegd en ligt in het noorden van de kloostertuin. Het ontwerp is van pater Gerard Rademan, bisschop Haffner van Mainz wijdde de begraafplaats op 25 juli 1895 in. De plattegrond van de begraafplaats is rechthoekig. De begraafplaats loopt naar de zijkanten op en is geheel ommuurd. In de aanleg van de begraafplaats valt Italiaanse invloed te herkennen in de aanplant van cypresachtige boomvormen langs het pad en in de opbouw met terrassen. De toegang tot de begraafplaats bestaat uit twee bakstenen pijlers van waaruit zich een centraal middenpad uitstrekt. Beide pijlers bevatten een ingemetselde gedenksteen en worden worden bekroond met een beeld van een knielende engel. Het middenpad voert naar de kerkhofkapel. De verhoogd geplaatste kerkhofkapel is over bakstenen trappen en via terrassen bereikbaar. De neogotische kerkhofkapel telt een bouwlaag onder een zadeldak met leien. De baksteen van deze kapel is voorzien van een bruine pleisterlaag. Aan de voorzijde bevindt zich een spitsboogvormige toegang met een dubbele smeedijzeren deur voorzien van traliewerk. Het spitsboogvormig bovenlicht heeft decoratief smeedijzerwerk. De onderzijde van het bovenlicht bevat de tekst "SELIG SIND DIE IM HERRN STERBEN". In de zijwanden van de kapel zijn een spitsboogvormig glas-in-lood venster en een steunbeer geplaatst. Het interieur van de kapel wordt overkluisd met kruisribgewelven die rusten op consoles in de zijwanden. Tegen de achterwand van de kapel werd omstreeks 1975 een mozaïek van de Verrezen Christus aangebracht, naar een ontwerp van missiezuster Serviane. De stichter van het Steyler Missiehuis Arnoldus Janssen werd hier in 1909 begraven, maar later, na zijn zaligverklaring op 19 oktober 1975, werd het stoffelijk overschot bijgezet in een boven de vloer geplaatste tombe in de benedenkerk van het Missiehuis St. Michaël. De ommuring van de begraafplaats dateert uit 1887. Langs de lange zijden van de muur bevinden zich de eerste tien kruiswegstaties, terwijl de vier laatste staties twee aan twee in twee speciale kapellen rechts en links van het middenpad staan opgesteld. De vier kapellen zijn met mozaïeken gedecoreerd. In de eerste tien kruiswegstaties zijn reliëfvoorstellingen aangebracht. In de kapellen zijn ceramische plastieken geplaatst. De graven zijn met een lage rand van kunststeen afgezet en dragen een eenvoudig ijzeren kruis met de naam en levensdata van de overledene.

Waardering complexonderdeel 13

De begraafplaats van het Missiehuis St. Michaël in de kloostertuin is van algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de funerair-historische betekenis;

- de continuïteit van de oorspronkelijke functie;

- de zeldzaamheid van de uniforme en sobere aanleg;

- de gaafheid van de uniforme en sobere aanleg;

- de Italiaanse invloed in aanleg, beplanting en compositie;

- de religieus-historische belevingswaarden alsmede de herinneringswaarden die in en rond de begraafplaats besloten liggen.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Kloosterbegraafplaats (H)