524675 - Sint Michaëlklooster
Tegelen A 9465
Parkstraat 26, 5935 BM te Steyl

Omschrijving complexonderdeel 14

De WATERTOREN uit 1909 in het oostelijke deel van de kloostertuin behoort bij het Missieklooster van de Congregatie van het Goddelijk Woord, SVD (missionarissen van Steyl)en is een ontwerp van architect P.M. Scholl. De vrijstaande, taps toelopende watertoren op ronde grondslag heeft een bakstenen romp met een gepleisterd breder waterreservoir aan de bovenzijde. De hoogte van de toren bedraagt ruim 32 meter. De segmentboogvormige toegangsdeur heeft een hardstenen dorpel. De torenwand bevat enkele smalle segmentboogvormige vensteropeningen; halverwege de schacht van de toren is een omlopende waterlijst aangebracht. Bovenaan de toren kraagt het waterreservoir uit tot een diameter van circa vijf meter; het reservoir heeft enkele rechthoekige vensters en een plat dak. Op het platte dak staat een ajour metalen kruis, zeer fragiel en met tuikabels bevestigd. Het interieur bevat onder meer een smalle gietijzeren trap en een groot metalen watervat in het reservoir.

Waardering complexonderdeel 14

De watertoren in de kloostertuin van het Missieklooster van de Congregatie van het Goddelijk Woord, SVD (missionarissen van Steyl) is van algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de industrieel-archeologische waarde;

- de gaafheid van het object (extern en intern).

- de feitelijke, historische en symbolische betekenis met betrekking tot de zelfstandigheid van het klooster;

- de landschappelijke en visuele markeringswaarde voor Steyl en omstreken.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl