Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528367
Complexnummer
524675 - Sint Michaëlklooster
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82766/167
Kadastrale aanduiding
Tegelen A 4807
Bij Sint Michaelstraat 7, 5935 BL te Steyl

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 17

Vrijstaande KAS uit het einde van de 19de eeuw op een rechthoekige plattegrond met een onderbouw van metselwerk aan de noordoostzijde van de moestuin, nabij de Parkstraat. De beide blinde korte zijgevels zijn geheel in metselwerk opgetrokken. Houten toegangsdeur in rechter zijgevel. De nokrichting van het mansardedak loopt ongeveer noordwest-zuidoost. Het dak bestaat uit kleine glasruitjes, deels nog oud geblazen glas, en is gevat in geprofileerde glasroeden. Enkele profielijzers fungeren als gording en enkele ijzeren buizen dienen als dragers van het glasdek. Binnen aan beide zijden staan langs de borstwering tabletten (werktafels) opgesteld. De kasvloer ligt enkele treden onder het maaiveld. In het midden een brede bak (kribbe) gevuld met aarde. De kas diende naar wordt aangenomen voor de kweek van planten. Aan de achterzijde van de kas en deels rechts naast de kas is een verdiepte stookruimte met gemetselde schoorsteen gebouwd. Er is in een verbinding met de lessenaarskas voorzien, nl. complexonderdeel 32.

Waardering complexonderdeel 17

De vrijstaande kas uit het einde van de 19de eeuw in de moestuin, nabij de Parkstraat op een rechthoekige plattegrond met een onderbouw van metselwerk met schoorsteen aan de noordoostzijde van de tuin, bezit algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de feitelijke, historische en symbolische betekenis met betrekking tot de zelfstandigheid van het klooster.

- de functionele en historische betrokkenheid op het kloostercomplex en de tuinaanleg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524675. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1930
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing