524675 - Sint Michaëlklooster
Tegelen A 4807
Bij Sint Michaelstraat 7, 5935 BL te Steyl

Omschrijving complexonderdeel 25

In het oostelijk deel van de kloostertuin staat in de hoek van twee kloostermuren de VERRIJZENISKAPEL. De plattegrond is L-vormig. Via een portiekje met twee zuilen en een halfzuil, waartussen twee plantenbakken zijn geplaatst, is de Verrijzeniskapel toegankelijk. De kapel is aan de buitenzijde met een rode cementachtige substantie aangestreken, hetgeen een geboetseerd aanzien oplevert. Inwendig zijn de wanden van de kapel in geel en groen op een ruwe ondergrond afgestreken, de plint is ten dele rood, het gewelf wit uitgevoerd. De wanden van de kapel bevatten vijf kleurige rondboogvormige glas-in-loodramen, alle voorzien van Latijnse teksten met betrekking tot het Paasmysterie. De uitbouw is met een kleine koepel uitgevoerd. In dit gedeelte is de Verrijzenis van Christus op dramatische wijze weergegeven. Diagonaal in het beeldvlak staat een geopende grafkist opgesteld, de deksel is ter zijde geschoven. De deksel bevat teksten in het Latijn (Marcus. 16.4). Op de voorgrond knielt een engel, erachter is de Verrezen Christus ten voeten uit weergegeven, de rechterhand geheven. Beide beelden zijn in groot formaat uitgevoerd en bevinden zich in een rotsig landschap. Voor deze scène staat een houten knielbank opgesteld. De wand tegenover de ingang bevat een kleurrijke wandapplicatie met een voorstelling van een Lam, liggend op een rotspunt, van waaruit vier waterstromen vloeien naar een kudde van acht zich lavende schapen op grazige gronden, staand tussen palmen en de rots met het Lam Gods. Hierboven de tekst "Victimae paschali laudes Agnus demit oves". In de aangrenzende wand zijn op geglazuurde tegels de namen van kloosterlingen uit Steijl genoteerd die in den vreemde zijn gestorven en niet op de kloosterbegraafplaats konden worden begraven. De overige wanden zijn ingelegd met kleurig mozaïek. De vloertegels zijn met geometrische patronen gedecoreerd.

Waardering complexonderdeel 25

De Verrijzeniskapel tegen de kloostermuur bezit algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de zeldzaamheid;

- de gaafheid;

- de verbondenheid met de aard en aanleg van klooster en kloostertuin;

- de funerair-historische betekenis;

- de commemoratieve en devotionele betekenis;

- de thematische samenhang met overige in de kloostertuin aanwezige devotie-voorstellingen uit het lijden van Christus.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl