524675 - Sint Michaëlklooster
Tegelen A 4807
Bij Sint Michaelstraat 7, 5935 BL te Steyl

Omschrijving complexonderdeel 27

De twee MARIAGROTTEN uit 1890-1900 in de kloostertuin zijn kunstmatig aangelegde grotten bestaande uit onder meer aarde, cement en sintels. Eén ingang is ten westen van het beeld van de Heilige Aloysius. Het inwendige van de grot wordt door middel van gekleurde glaspanelen van bovenaf belicht, hetgeen een bijzonder dramatisch effect sorteert (in de kleuren blauw, geel, groen, oranje). De grot bevat een hellend en dalend stelsel van smalle gangen en passages, slingerend, de vloer is van beton. Er zijn zes afzonderlijke nissen voorzien van reliëfs met voorstellingen uit het leven van Maria als Moeder van Smarten. Voor elk reliëf is een houten kniel-en bidplank in de rotswand aangebracht. De zes reliëfvoorstellingen geven in wit ceramiek de volgende voorstellingen met bijbelteksten weer:

a. Opdracht van Jezus in de Tempel. "Simeon sprach zu Maria: Deine eigene Seele wird ein Schwert durchdringen Luk."

b. Vlucht naar Egypte. "Sieh da erschien ein Engel des Herrn dem Josef und sprach: 'Nimm das Kind und Seine Mutter und fliehe nach Ägypten'".

c. Jezus onderricht als twaalfjarige de schriftgeleerden in de Tempel. "Siehe Dein Vater und ich haben Dich mit Schmerzen gesucht" Luk. 2.48.

d. Jezus valt op weg naar Gogoltha in aanwezigheid van Maria, Johannes en Simon van Cyrene. "Mit wem soll ich dich vergleichen Jungfrau, Tochter Sion? Denn gross wie das Meer ist dein Schmerz Klag. 2, 18".

e. De gekruisigde Jezus in aanwezigheid van Maria, Johannes en Maria Magdalena. "Seht die Mutter voller Schmerzen. Wie Sie mit zerrissenem Herzen an dem Kreuz des Sohnes steht".

f. Graflegging van Jezus. "Meine Augen vergehen von Tränen, Und mein Herz ist voller Betrübnis!"

In deze grot staat tegen een wand een altaar met daarboven een wit geglazuurd beeld van Moeder met Kind, een Pietà. Tegen de achterwand is een veelkleurig mozaïek met schilderingen van engelen aangebracht. Een metalen spijlenhek staat voor de Pietà.

Een tweede grot in dezelfde kunstmatige heuvel heeft een ingang die is gedecoreerd met teksten en mozaïek, de teksten vormen strofen uit de hymne Ave Maris Stella ("AVE MARIS STELLA, DEI MATER ALMA, ATQUE SEMPER VIRGO, FELIX COELI PORTA"). Deze tekst staat boven de ingang in een boogveld, is uitgevoerd in mozaïek op een wit fond, letters in bruin, rood, blauw, oranje; het kader in bruin, geel, rood. De ingang ligt pal tegenover de kloostertuinmuur langs de Parkstraat, heeft de vorm van de letter Y en is deels uitgevoerd met traptreden. Deze tweede Mariagrot heeft het karakter van een kleine ondergrondse gebedsruimte en is tweedelig. Het eerste gedeelte bestaat uit een smalle gang ter lengte van vier traveeën, is voorzien van een wandgeleding met halfzuiltjes en pilasters en wordt overkluisd met een tonggewelf; de vloer van de gang is belegd met lichtgele tegeltjes. De rechthoekige gebedsruimte is iets breder dan de gang, wordt halfrond gesloten, telt drie traveeën en heeft een gewelf in de vorm van een spitsboog. De vloer is belegd met tegels in de kleuren blauw, rood, wit en zwart en uitgevoerd met geometrische motieven. In de sluiting staat een beeld van Maria met Kind opgesteld; Maria is staand op een sokkel weergegeven en wordt voorafgegaan door een archivolt waarop vele eretitels zijn geschreven. Hiervoor is een houten kniel-/bidbank geplaatst. De wand achter het beeld van Maria met Kind vertoont o.a. een amandelmotief, stralenkrans en eretitels alsook een voorstelling van de H. Geest in de figuur van een duif. Maria wordt geflankeerd door twee maal twee engelen met tekstbanderoles. Belichting vindt van bovenaf plaats, door middel van kleurige glaspanelen (groen, rood). De wanden en het gewelf van de gebedsruimte zijn volledig bedekt met kleurrijk mozaïek waarbij de wanden ook nog spitsboogvormige plaquettes bevatten met Latijnse teksten ter ere van Maria.

Waardering complexonderdeel 27

De Mariagrotten uit 1890-1900 in de kloostertuin vertegenwoordigen algemeen belang wegens: