524675 - Sint Michaëlklooster
Tegelen A 4807
Bij Sint Michaelstraat 7, 5935 BL te Steyl

Omschrijving complexonderdeel 32

Achter complexonderdeel 17 is tegen een tuinmuur een verdiepte houten MUURKAS van het lessenaarstype opgetrokken. Datering: vermoedelijk het eerste kwart van de 20ste eeuw. De kas is op het zuiden-zuidoosten gericht. Houten roeden, leigewijs geplaatste glasruiten. Toegang via een deur en enkele traptreden in de korte rechter zijgevel. In het interieur van de kas staan tegen de tuinmuur en tegen de voorzijde tabletten (werktafels) opgesteld. Tussen de tabletten loopt een pad. Een buizenstelsel in de kas verraadt dat de kas verwarmd is geweest. De kas heeft een (ongebruikelijke) L-vormige plattegrond doordat aansluiting met complexonderdeel 17 is bewerkstelligd.

Waardering complexonderdeel 32

De muurkas of lessenaarskas tegen een tuinmuur en aansluitend op complexonderdeel 17 en daterend vermoedelijk het eerste kwart van de 20ste eeuw vertegenwoordigt algemeen belang op basis van:

- de ouderdom;

- de zeldzaamheid;

- het buizenstelsel in het interieur;

- de feitelijke, historische en symbolische betekenis met betrekking tot de zelfstandigheid van het klooster;

- de functionele en historische betrokkenheid op het kloostercomplex en de tuinaanleg.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl