Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528395
Complexnummer
528392 - Ter Leede
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82984/196
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Sassenheim A 9798
Baron van Heemstralaan 9, 2172 JE te Sassenheim
Baron van Heemstralaan 11, 2172 JE te Sassenheim

Omschrijving

Onderdeel 3: Omschrijving Boerderij.

Ter plaatse van de middeleeuwse ridderhofstad (?) in de 16de eeuw gebouwde BOERDERIJ. In de huidige vorm daterend uit het begin van de 19de eeuw, met een omstreeks 1862 met stucwerk gedecoreerde voorgevel. Voergangboerderij, opgetrokken van rode baksteen, op rechthoekige plattegrond onder rieten wolfsdak. Aan de linkervoorzijde met een tussenlid verbonden aan het hoofdgebouw. De boerderij bestaat uit een woongedeelte, bedrijfsgedeelte met keuken en geut en tenslotte een stal. Het woongedeelte is onderkelderd. De gepleisterde voorgevel met middendeur, vensters ter weerszijden en op de verdieping, wordt beëindigd met een opzetstuk. Klimmend boogfries langs de dakrand. In de rechterzijgevel getoogde keldervensters met ijzeren spijlen en groot roedevenster ter hoogte van het woongedeelte; ter hoogte van de keuken twee schuifvensters, twee deuren, één naar de keuken en één naar de geut, en een klein roedevenster. Dan volgt een aantal deuren en vensters met luiken ter betreding en verlichting van de stal. Drie dakkapellen onder zadeldaken die op het hoofddak aanlopen. Achtergevel met twee lage mestdeuren en een enkelvoudige middendeur die met een tussenlid verbonden is met de vier roeden hooiberg. Op de verdieping een hooiluik en twee vensters. Linkerzijgevel met vensters met luiken waartussen (20ste-eeuwse) steunberen.

In het inwendige is het woongedeelte door een brandmuur van de keuken gescheiden. Dit deel is onderkelderd. De kelder wordt overkluisd door troggewelven tussen gekantelde balken, hetgeen op een bouwdatum uit de 17de of 16de eeuw kan duiden. Boven de keuken zijn twee kamertjes afgetimmerd. De stal heeft een driebeukige indeling. De spantconstructie is 19de-eeuws.

Waardering

De BOERDERIJ behorend tot de historische buitenplaats Ter Leede, is van belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens het type;

- wegens zijn plaats binnen de ontwikkelingsgeschiedenis van de buitenplaats Ter Leede;

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige opstallen op de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528392. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing