528403 - Woningbouwcompl.Lutmastr/Diamantstr
Amsterdam V 9377
Robijnstraat 5, 1074 VE te Amsterdam
Robijnstraat 7, 1074 VE te Amsterdam
Robijnstraat 9, 1074 VE te Amsterdam
Robijnstraat 11, 1074 VE te Amsterdam

Omschrijving

Aan de oostzijde van de Robijnstraat gelegen WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN. Aan de noordzijde kopse gevel; aan de zuidzijde aansluitend op de gevelwand van de verdere bebouwing aan de Robijnstraat. Het woonblok Robijnstraat 1-11 bestaat oorspronkelijk uit zes arbeiderswoningen. Aaneengesloten gevelwand met 12 traveeën (6 deur- en 6 vensterassen) op geaccentueerde plint van één bouwlaag onder zadeldak met donkere rechtsdekkende Hollandse pannen. De zijgevel is blind en heeft een getrapte tuit. De lage voorgevel heeft een rechte houten gootlijst boven gemetselde drievoudige uitkraging en vier dakkapellen boven de iets risalerende toegangspartijen. De dakkapellen hebben een gekoppeld venster en een fries boven gemetselde muurdammen waarop kroonlijst met neo-renaissancistisch fronton met blind timpaan en drie pirons. Kleine gepleisterde klauwstukken bij de aanhechting met de gootlijst. De lage bebouwing heeft per twee woningen toegangspartijen met steeds twee naastliggende paneeldeuren met in enkele gevallen de oorspronkelijke gelede bovenlichten. Hierboven de dakkapel. Zowel links als rechts van de toegangspartijen de enkele vensters van de voorkamers. Vensters en deuren onder segmentboog met gemetseld spaarveld. Segmentbogen en gevels gesierd met blokken en banden in gele baksteen. Aan de gevel bevinden zich muurankers en kleine vergaarbakken. Achtergevel met een enkel venster en toegangsdeur tot de tuin.

Waardering

Westelijk woonblok met arbeiderswoningen uit 1890-1891 van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuur- en sociaal-historische alsmede typologische waarde. Van belang als essentieel onderdeel van het complex van de Woning-Maatschappij.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok