Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528452
Complexnummer
528451 - Hembrugterrein
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82617/72
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zaandam K 13572
Zaandam

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2: Waterlopen.

Inleiding

WATERLOPEN gelegen op het Hembrugterrein bij het Sectorpark Zaandam en zogenaamde B-cluster, die deel uitmaken van een systeem van waterlopen dat de waterhuishouding op het terrein regelde. Het systeem waterde af op Zijkanaal G middels een (nog aanwezige) duiker. De waterlopen waren ook bedoeld om de verspreiding van mogelijke terreinbranden tegen te gaan en als reservoir voor bluswater. Bij het B-cluster kwam daar nog bij dat de waterlopen ook als terreinafscheiding dienden. De waterlopen zijn derhalve een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering en een beeldbepalend aanlegelement van de munitie- en wapenfabriek.

De waterlopen bij cluster B en het vm. Sectorpark zijn vrijwel gaaf en maken bovendien deel uit van aangewezen clusters van gebouwen die een fase in het productieproces of de gebruiksgeschiedenis van de munitie- en wapenfabriek illustreren. Voor de omvang van de bescherming wordt verwezen naar de zogenaamde bolletjeskaart die deel uitmaakt van de aanwijzing als rijksmonument.

Omschrijving

Waterlopen in rechte en gebogen lijn, al dan niet met beschoeiing.

Waardering

De WATERLOPEN bij het Sectorpark Zaandam en het B-cluster op het Hembrugterrein zijn van cultuur-, militair-, en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven stelsel voor waterhuishouding, de reductie van de gevolgen van een ontploffing, terreinafscheiding en bluswater op het terrein van een munitie- en wapenfabriek van eind 19de/begin 20ste eeuw. De waterlopen zijn tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het Hembrugterrein, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528451. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bomvrij militair object

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1939
1939
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing