Vriezenveen G 1317
Bij Westeinde 660, 7671 CX te Vriezenveen

Inleiding

In gele radiaalsteen opgetrokken fabrieksschoorsteen met siermetselwerk in rode radiaalsteen, omstreeks 1902 gebouwd bij het fabriekscomplex (textiel) van Jansen & Tilanus aan het Overijssels Kanaal. Vermoedelijk is de bouwer uit Duitsland afkomstig geweest. In Nederland zijn geen andere fabrieksschoorstenen van dit type bewaard gebleven. In de nabije omgeving van de schoorsteen zijn de ketelhuizen, de directeurswoning en de fabriekshallen (thans deels voorzien van een metalen beplating en gewijzigd door diverse ingrepen en derhalve niet beschermenswaardig op rijksniveau) bewaard gebleven. Vanuit de verre omtrek is de schoorsteen zichtbaar.

Omschrijving

De thans vrijstaande FABRIEKSSCHOORSTEEN is geplaatst op een sokkel van rode baksteen (kruisverband). In de onderbouw zijn de voormalige openingen dichtgezet. De voet van de schoorsteen is voorzien van verdiept liggende velden en randen van rode radiaalsteen. Ook in het onderste gedeelte van de schacht bevinden zich verdiept liggende velden en siermetselwerk in rode steen. De top en de bovenste 6-7 meter van de schoorsteen zijn in het verleden verwijderd.

Waardering

De FABRIEKSSCHOORSTEEN is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege het materiaalgebruik en de toegepaste decoratie;

- vanwege de redelijke gaafheid van de sokkel, voet en schacht;