Hengelo Gelderland O 574
Hengelo Gelderland O 572
Hengelo Gelderland O 22
Hengelo Gelderland N 271
Hengelo Gelderland N 567
Bij Ruurloseweg 92, 7255 MB te Hengelo (Gld)

Omschrijving

De uit de 18de, maar mogelijk al uit de 17de eeuw daterende HISTORISCHE PARKAANLEG bij Het Zelle bestaat uit een ster van zeven lanen - de achtste werd nooit gemaakt - binnen een vierkant van ongeveer 500 bij 500 meter, dat eveneens wordt gevormd door lanen. De middellijnen lopen vanaf het middelpunt de Steerne door het midden van de zijden van het grote vierkant van noordwest naar zuidoost en van zuidwest naar noordoost. De daartussen liggende diagonalen eindigen niet in de hoeken van het grote vierkant, maar tegen de zijden daarvan. De lanen zijn voor het merendeel met beuken ingeplant. De terreinen in de segmenten tussen de lanen zijn met akkers of hakhout beplant. Aan het uiteinde van de zuidoostelijke rechte laan ligt de omgrachte huisplaats. Op het terrein van de huisplaats is het oorspronkelijke beloop van de gracht nog te zien. In het begin van de 19de eeuw is de omgrachting rond het huis vergroot en volgde sedertdien het terrein langs de rechte laan en de diagonaal waar de huisplaats was gesitueerd. De gracht wordt gevoed door de Varsselsche of Lindense Laak, een beek die aan de oostkant in de gracht stroomt. Op de punt bij de Steerne ligt binnen de omgrachting een verhevenheid, die het Bergje wordt genoemd. Van daaraf is een goed zicht op het huis en zijn bijgebouwen. Aan het eind van de 19de of het begin van de 20ste eeuw is ten zuiden van het vierkant en aan de zuidoostzijde van de weg van Hengelo naar Ruurlo een doolhofbos aangelegd. In een waterrijk gedeelte ligt een met rechte hoeken omlopende met laanbeplanting waarover een wandeling voert. Het terrein is met twee houten bruggen toegankelijk. Aan het eind van een van de dijken bevindt zich een gebogen zodenbank.

Waardering

De HISTORISCHE PARKAANLEG als onderdeel van de historische buitenplaats Het Zelle is van algemeen belang

- wegens de markante stervormige lanenstructuur uit de 18de en mogelijk al de 17de eeuw

- wegens de aanwezigheid van een opmerkelijk doolhofbos met zodenbank uit het einde van de 19de of begin van de 20ste eeuw

- wegens de aanwezigheid van een karakteristieke bebouwing

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats

- wegens de combinatie van formele (lanen) en landschappelijke (het Bergje, doolhofbos) elementen in de aanleg

- wegens de beeldbepalende, landschappelijke en cultuurhistorische waarde van het landgoed voor de omgeving van Hengelo en Ruurlo

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin

Landschapsstijl