Hengelo Gelderland O 21
Bij Ruurloseweg 92, 7255 MB te Hengelo (Gld)

Omschrijving

Rechts naast het huis en daarmee verbonden door een muur met een door een rechte strek afgedekte doorgang ligt een SCHUUR van een bouwlaag onder schilddak met ongelijke dakschilden. Aankapping aan de rechterkant uit het begin van de 20ste eeuw. Het dakschild aan de voorzijde is met blauwe pannen belegd, het lang doorlopende schild aan de rechter zij- en achterzijde met rode (en gedeeltelijk blauwe) pannen. De voor- of westgevel heeft twee vensters met roedeverdeling met kalf halverwege en een deur met bovenlicht. In de linkerzij- of noordgevel een grote rondboogdeur met het jaartal 1790 op de sluitsteen. Daarnaast een later ingebrachte kleinere deur. In de rechterzij- of zuidgevel een venster met roedeverdeling. In de achtergevel mestluiken. In het interieur zes ankerbalkgebinten met gehakte (links) en gegutste (rechts) merken. Onbeschoten kap met strobundels (poppen) ter afdichting. De naam 'Brandschuur' dateert van de 20ste eeuw, nadat er een kleine brand had plaats gevonden.

De SCHUUR, behorend tot de historische buitenplaats Het Zelle is van cultuurhistorisch belang

- wegens de ouderdom