Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528478
Complexnummer
528473 - Rosendael
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82940/41
Kadastrale aanduiding
Rozendaal C 624
Rozendaal C 604
Bij Rosendael 1, 6891 DA te Rozendaal

Omschrijving

Beschrijving onderdeel 6

CASCADE MET STROOMGODEN EN VAZEN OP SOKKELS uit 1740, waarvan het ontwerp toegeschreven is aan Daniël Marot en de uitvoering aan Michiel Moser en Johann Heinrich Hagen. De cascade ligt aan de rand van de derde vijver, waarmee het de visuele afsluiting vormt van het park. Tot 1840 gelegen aan de rand van de eerste vijver ter hoogte van de schelpengalerij. Het natuurstenen geheel bestaat uit een cascade in het midden, geflankeerd door de stroomgoden Neptunus en Mercurius (of mogelijkerwijs de IJssel en Rijn). De cascade is opgebouwd uit drie compartimenten naast elkaar, elk bestaand uit vier boven elkaar geplaatste waterbakken met lichtgebogen rand. De scheidingsstukken tussen de compartimenten zijn gedecoreerd met voluten en gebeeldhouwde schelpen en worden bekroond door ronde vazen op vierkante voetstukken. De deksels van deze vazen worden bedekt door uit steen gehouden druipend zeewier. Boven het middelste compartiment is een grote opstaande schelp geplaatst, eveneens gesierd met afhangend wier. In de schelp is een mascaron zichtbaar dat water in de bovenste bak van de cascade spuwt. De stroomgoden op de plateaus aan weerszijden van de cascade zijn liggende, half opgerichte mannelijke figuren, leunend op kruiken waaruit water kan stromen. De figuur links met (houten) roer stelt Mercurius voor, de figuur rechts met de (houten) drietand Neptunus. Het geheel is in de jaren 1970 gerestaureerd.

Waardering

De CASCADE MET STROOMGODEN, onderdeel van de historische buitenplaats Rosendael, zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de situering waarbij het de visuele afsluiting vormt van het park;

- als ontwerp van Daniël Marot;

- wegens de relatie met andere onderdelen van de buitenplaats.

- wegens de ornamentele waarde in de parkaanleg

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528473. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1740
1740
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing