Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528481
Complexnummer
528473 - Rosendael
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82935/191
Kadastrale aanduiding
Rozendaal C 636
Rozendaal C 624
Rozendaal C 2111
Bij Rosendael 1, 6891 DA te Rozendaal

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 9

WATERHUISHOUDKUNDIGE WERKEN

a. WATERDOORLAAT tussen de tweede en derde vijver bestaande uit een verval van taps toe lopende keermuren van schelpen, keien en kiezels met een grondslag van kiezels in beton. Aan de zijde van de derde vijver vijf stenen waterschalen waartussen rotswerk. De op de wandeling gelegen waterdoorlaat kan door vijf hardstenen stapstenen overbrugd worden. Circa 1840.

b. WATERVAL tussen de eerste vijver en de Molenbeek. Een waterval met keermuren van keien en kiezels met een hellende grondslag van beton met keien. De combinatie van het hellende oppervlak en het materiaalgebruik zorgt voor een klaterend effect van het water. De op de wandeling gelegen waterdoorlaat kan door vijf hardstenen stapstenen overbrugd worden Circa 1840.

c. WATERVAL tussen de eerste vijver en kom terzijde van de hovenierswoning. Een kleine waterval met keermuren van keien en kiezels met een verticaal verval in twee delen van beton met keien. Deze combinatie van het verticale verval en materiaalgebruik zorgt voor een klaterend effect van het water. Circa 1840.

d. DUIKER EN DAM bij de wildkelder. Rood bakstenen duiker, die tevens dienst doet als keermuur van het talud naar het wandelpad en vrij pal er tegenaan gelegen hardstenen dam met doorlaat als waterval, bekleed met keien en kiezels. Circa 1840.

Waardering

De WATERHUISHOUDKUNDIGE WERKEN, onderdeel van de historische buitenplaats Rosendael, zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- wegens de gaafheid

- wegens de hoge ornamentele kwaliteit

- wegens de ouderdom

- wegens de doelmatige vormgeving met betrekking tot het effect ervan op de zintuigen van de wandelaar

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528473. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1840
1840
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing