Rozendaal C 2369
Bij Beekhuizenseweg 1 A, 6891 CZ te Rozendaal

Omschrijving onderdeel 10

Inleiding

WAGENSCHUUR gebouwd ronf 1900, ten oosten van het kasteel gesitueerd op de Smidsberg, van waaraf men uitziet over het lager gelegen par en kasteel. De wagenschuur is gebouwd als koetshuis bij het (in 2007 gesloopte) Hotel Rosendaal, voorheen het Logement genaamd, dat was gebouwd door kasteelheer Assueer Lubbert Adolph Torck (later Hotel Kraijesteijn). Het Logement speelde met zijn bijgebouwen een belangrijke rol in het landschappelijke park en was functioneel sterk verbonden met het kasteel en het omringende park. De wagenschuur als bijgebouw van het Logement/Hotel getuigt hiervan.

Omschrijving

Wagenschuur in rode baksteen onder met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak, op rechthoekige grondslag, bestaande uit een hoger voorgedeelte voor koetsen en een lager achtergedeelte voor paarden. In de voorzijde een dubbele rechte inrijdeur onder houten draagbalk als strek met boven in elke deur een 3-ruits venster. Aan weerszijden een 2-ruitsvenster met 8-ruits bovenlicht. Op de verdieping een 2-ruitsvenster met 8-ruits bovenlicht. Linker gevel: twee ijzeren getoogde 6-ruits stalvensters en rechts hiervan een houten deur met 4-ruits bovenlicht. Oorspronkelijk bevond zich aan de achterzijde eveneens een dubbele deur; deze is later gewijzigd in een schuifdeur. Aan weerszijden hiervan een halfrond ijzeren stalvenster. Op de verdieping een recht hooiluik. Rechter gevel: twee ijzeren halfronde stalvensters met spaakroeden. In het interieur een kraalschrotenplafond, een trapopgang met daaronder trap naar een (wijn)kelder, aan de zuidzijde onder de kap van het voorste gedeelte een kleine afgetimmerde koetsierskamer. Ten behoeve van een opener ruimte is tussen het voorste en achterste gedeelte een stalen ligger ingetrokken.

Waardering

De WAGENSCHUUR, onderdeel van de historische buitenplaats Rosendael, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- wegens de gaafheid van het exterieur en het interieur van m.n. het voorste gedeelte van het gebouw;

- wegens de functionele relatie van het ensemble op de Smidsberg met het kasteel

- wegens de ruimtelijke relatie van het ensemble op de Smidsberg binnen de parkaanleg van het kasteel Rosendael;

- wegens de herinneringswaarde aan het voor zowel het dorp als het kasteel Rosendael lange tijd belangrijke Logement/Hotel.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Schuur(L)