Rozendaal C 408
Rozendaal C 406
Rozendaal C 407
Kerklaan 2, 6891 CL te Rozendaal
Kerklaan 4, 6891 CL te Rozendaal

Omschrijving onderdeel 11

HOVENIERSWONING ten zuiden van het park, gesitueerd aan de slurf van de eerste vijver, uit omstreeks 1830. De woning is op een onregelmatig rechthoekige grondslag opgetrokken in bruine baksteen met begane grond en kapverdieping en wordt afgesloten door een samengesteld rieten schilddak waarop twee rechthoekige bakstenen schoorstenen geplaatst zijn. In de topgevel aan de voor en achter(park-)zijde een drielichtvenster met spitsboogvormen. Aan de voorzijde is voor dit venster een laag houten balkon geplaatst en de kap is voorzien van sierlijke windveren. De vensters aan weerszijden van de uitbouw zijn eveneens drielichtvensters, maar rechthoekig van vorm. Aan de westelijke zijgevel is een glazen veranda opgetrokken met eveneens windveren. Aan de oostelijke zijgevels twee kleine uitbouwen met rieten zadeldak. In de zijgevels bevinden zich op de begane grond twee schuifvensters op verschillende hoogte met luiken geschilderd in de kleuren van de Stichting van het Geldersch Landschap (lichtgroen vlak in donkere groene rand met gele ruit waarin een rode roos). In de kap zijn aan de oost- en westzijde twee dakkapellen met driehoekig fronton en een openslaand 4-ruitsvenster aangebracht.

Waardering

De HOVENIERSWONING, onderdeel van de historische buitenplaats Rosendael, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de buitenplaats;