Rozendaal C 647
Rosendael 4, 6891 DA te Rozendaal

Omschrijving onderdeel 12

PORTIERSWONING gelegen aan de rechterkant van zuid-noord lopende oprijlaan, binnen het toegangshek, gebouwd in 1902. De woning, bestaande uit een begane grond en eerste verdieping, is op een onregelmatig rechthoekige plattegrond in rode baksteen opgetrokken en wordt afgesloten door een samengesteld rieten dak. In de naar het park gerichte zijde zijn de vensters 3-zijdig erkerachtig uitgebouwd. De voorgevel heeft drie vensters voorzien van de luiken van de Stichting het Geldersch Landschap. In de kap zijn drie dakkapellen aangebracht. In de lagere linkervleugel van het huis bevindt zich de houten voordeur met bovenlicht en een raamnis, overeenkomstig de vensters in het naar het park gerichte zijde. Aan de noordgevel zijn op de begane grond een groot venster, houten deur en kleiner venster zichtbaar en op het dak een dakkapel.

Waardering

De PORTIERSWONING, onderdeel van de historische buitenplaats Rosendael, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de buitenplaats;