Rozendaal C 435
Bij Rosendael 2, 6891 DA te Rozendaal
Bij Rosendael 3, 6891 DA te Rozendaal

Omschrijving onderdeel 14

STAL BIJ BOERDERIJ. In rode baksteen opgetrokken 19de-eeuwse stal op rechthoekige grondslag achter de boerderij onder met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De topgevel van voor- en achtergevel vertoont vlechtwerk. Voor(west-)gevel: centraal een dubbele getoogde staldeur onder strek. Links hiervan in de gevel twee duivengaten. Links een getoogde deur onder strek. Rechts een halfrond stalvenster met uiterst rechts een halfronde deur. Boven de dubbele staldeur een getoogd hooiluik. In de topgevel een rond venster. In de achtergevel aan de rechter zijde een dubbel luik. De linker gevel, waarin enkele stalvensters met spaakroeden, is recentelijk opnieuw opgetrokken.

Waardering

De STAL BIJ BOERDERIJ, onderdeel van de historische buitenplaats Rosendael, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de buitenplaats;