Rozendaal C 2212
Bij Beekhuizenseweg 1, 6891 CZ te Rozendaal

Omschrijving onderdeel 20

MUZIEKKAPEL uit de jaren dertig van de 20ste eeuw, ten oosten van het kasteel gesitueerd op de heuvelrand van de Smidsberg, aan het gazon dat uitziet over het lager gelegen park en kasteel. De muziekkapel staat in een lange traditie van musiceren op de Smidsberg - ook in voorlopers van de muziekkapel - en op de Koningsberg die teruggaat tot 1859. De muziekkapel behoorde bij het (in 2007 gesloopte) Hotel Rosendael, voorheen het Logement genaamd, dat was gebouwd door kasteelheet Assueer Lubbert Adolph Torck (later Hotel Kraijesteijn). De kapel staat op een rode bakstenen voet op een licht trapeziumvormige grondslag waarvan de achter(noord-)zijde 3-zijdig is uitgebouwd. De kapel is opgetrokken in verticale kraaldelen en wordt door een met leien gedekt zadeldak overkapt. Aan de voorzijde wordt de aan deze zijde open kapel voorafgegaan door een bakstenen trap van vier treden. Aan weerzijde van de trap een eenvoudige balustrade. In de voet zes rechthoekige ijzeren ventilatieroosters. Inwendig heeft de kapel een ovale grondslag die door een ovale overkoepeling wordt afgesloten. De kapel werd omstreeks 2000 gerestaureerd.

Waardering

De MUZIEKKAPEL, onderdeel van de historische buitenplaats Rosendael, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- wegens de gaafheid;

- wegens de functionele en compositorische ensemblewaarde van de bebouwing op de Smidsberg met het kasteel en de bebouwing aan de voet van de Smidsberg;

- als zeldzaam voorbeeld van een muziekkapel op een Nederlandse historische buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen