Breukelen Sint Pieters B 262
Bij Zandpad 48, 3621 NE te Breukelen

Inleiding

Het betreft het voormalige HOOFDTOEGANGSHEK van de buitenplaats Gunterstein. Dit hoofdhek is tot stand gekomen bij de wederopbouw (1680-1681) van de ridderhofstad na de verwoesting door de Fransen. Aangenomen wordt dat de architect van het huis, Adriaen Dortsman, tevens het hek ontwierp. Tot aan 1940 heeft het hek vrijwel intact op zijn plaats gestaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de hekpijlers omgereden. De zandstenen restanten alsmede één van de hekvleugels zijn daarna veiliggesteld. Op de plaats van het hek kwam een eenvoudig functioneel agrarisch hekwerk. Rond 2000 is het plan onntwikkeld om het hek te reconstrueren met gebruikmaking van de overgebleven stukken. In 2005 is op dit plan namens de Staatssecretaris van Cultuur door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg bij brief d.d. 21 juli 2005, nummer RW-2005-1693, positief geadviseerd.

Omschrijving

Het hoofdtoegangshek, gelegen aan de Laan van Gunterstein, bestaat uit een gemetselde boogbrug/dam met keermuren. Naast de oostelijke keermuur bevinden zich de restanten van een trap naar het water. In het midden van de dam zijn de keermuren uitgemetseld tot zware pijlers. Deze pijlers waren opgemetseld en hadden een voet en kroonlijst van geprofileerde zandsteen. Onderdelen hiervan zijn bewaard gebleven. Van beide pijlers is bovendien de zandstenen bekroning bewaard gebleven. Deze bestaat uit een voet versierd met acanthusblad, een ingesnoerde cilindervorm waarvan de ineengestrengelde monogrammen MP (Magdalena Poulle) en AD (Adriaen Daam) zijn aangebracht, daarop een rand met parels en bloemen als een kroon. Tussen de pijlers bevond zich een eenvoudig smeedijzeren spijlenhek, waarvan de linkervleugel bewaard is gebleven.

Waardering

Het HOOFDTOEGANGSHEK van het complex historische buitenplaats Gunterstein is van algemeen belang vanwege:

- de ouderdom;

- de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een hek uit de laatste decennia van de 17de eeuw, toegeschreven aan Adriaen Dortsman en de duidelijke relatie met de toenmalige opdrachtsgeefster;

- de ensemblewaarde (functioneel-ruimtelijke relatie) met de overige onderdelen van de buitenplaats alsmede in relatie tot de overige buitenplaatsen en hun hekken langs de Vecht.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen voormalig hoofdtoegangshek